Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet behöver nysvenskarna

Annons
Fredag 15 mars 2002Länet behöver nysvenskarna

Västernorrland behöver invandrarna - och deras kunskaper.

Flyktingar och andra immigranter som kommer till Sverige brukar framhålla att det viktigaste för dem är att få behålla sin självkänsla, eller för dem som har förlorat sin, att bygga upp en ny. En förutsättning för detta är att de har en egen inkomst. Det är en inställning som inte skiljer nya svenskar från gamla. Att leva på nåder, det vill säga bidrag, är inte upplyftande för någon. Ändå har den svenska "snällheten" gentemot flyktingar på grund av traditionell immigrationspolitik betytt att de inte har rätt att arbeta.De ska leva på samma bidrag som svenskar utan möjlighet att klara sin utkomst. För infödda svenskar kan situationen vara mer eller mindre självvald, men för flyktingar är den påtvingad av myndigheterna.

Ett vanligt sätt för nyblivna svenskar att försörja sig är att ta enklare arbetsuppgifter inom krogvärlden eller som taxiförare - oavsett utbildning och examina i hemlandet - eftersom sådana jobb inte ställer hårda krav på förkunskaper. En annan utväg är att starta eget och då blir det ofta en pizzeria eller annan form av restaurangrörelse trots att personen kan vara akademiker eller tekniker och i grunden intresserad av helt andra yrken.

Västernorrland har ambitionen att bli ett integrationslän och arbetar också på många plan målmedvetet för att göra länet öppet och välkomnande för människor från andra länder. Det är ingen form av välgörenhet, länet behöver invandrarna och deras kunskaper. Mångfald ger bevisligen fler impulser och därmed snabbare utveckling än motsatsen. Dessutom behöver länet öka sin befolkning för att bli livskraftigt.

När rådgivningskontoret för invandrarföretagare öppnades i Härnösand var det ett steg i rätt riktning. Enligt landshövding Gerhard Larson skulle länets folkminskning inte existera ifall Västernorrland hade lika många utrikes födda företagare som övriga landet. Då skulle det nämligen bo 15 000 fler människor här. Därmed skulle underlaget för samhällsservice och för näringslivet nästan vara tryggat för framtiden.

De statliga myndigheterna ska få fler invandrade akademiker genom en preparandutbildning som förbereder dem för kvalificerat arbete i statsförvaltningen, meddelade demokratiminister Brita Lejon i går.

Och i Härnösand vill integrationssamordnaren Abbas Khanahmadi att kommunen tar emot 750 flyktingar under en femårsperiod. Han har ett bestämt mål för dessa flyktingar - efter tre år här ska alla kunna försörja sig själva.

Just så borde alla tänka och agera.Glädjande

Så kan alla liberaler glädja sig åt två framgångar för folkpartiet de senaste dagarna. Den ena är att änkepensionerna inte längre ska straffbeskattas, ett krav som partiet varit ensamt om att driva sedan vänsterpartiet hamnade i regeringens varma famn.

Den andra är att vård- och omsorgsnämndens socialdemokratiska ordförande Ann-Christine Myrgren i Härnösand glädjer sig åt kommunens försteg inom äldreomsorgen genom ett anhörigombud - och en äldreombudsman. Utan folkpartiet hade det inte funnits något äldreombud i kommunen.Trist för den politiska debatten

Folkpartiet liberalernas klippa i Kramfors, Don Rösberg, tycks ha fått nog av politiken. Han vill hoppa av. Det är oerhört tråkigt, både för det politiska livet i kommunen och för partiet.

När de unga politikerna lämnar sina uppdrag sker det, enligt ungdomarna själva, på grund av äld-res ointresse för nya idéer, för en oförmåga att påverka beslut och någon sorts inbyggt motstånd mot nytänkande. Alltför många unga lämnar sina politiska uppdrag av det skälet, vilket givetvis är utmaning för alla som vill bredda demokratin och komma loss från stelnade former.

Don Rösberg är också något av en nydanare och har inte alltid fått det stöd han förtjänar av partiet. Därför har han dragit ett tungt lass, kanhända även i uppförsbacke inom den egna politiska sfären. Politiskt har han däremot haft framgångar, vilket varit positivt för folkpartiet - och för medborgarna i Kramfors. Om Don Rösberg nu fullföljer sina avsikter att lämna den politiska arenan är det, precis som när unga ger upp, ett avbräck i den demokratiska processen.

Den politiska debatten i Kramfors förlorar något väsentligt när Don Rösberg lämnar sina uppdrag, nämligen en person med argument, som kan utveckla och krydda debatten och leda till ny- och omtänkande i kommunen. Väljarna förlorar en talesman som stått på deras sida mot den etablerade politiska majoriteten.

Och folkpartiet förlorar förmodligen åtskilliga röster.

Mer läsning

Annons