Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingen som säljer sina döende patienter till tv

/
  • Det var på Akademiska Sjukhuset i Uppsala som den 58-åriga mannen filmades på sin dödsbädd av produktionsbolaget bakom tv-serien

Igår inleddes rättegången i tingsrätten som ska avgöra om vi människor, som Shakespeare skrev, bara är skådespelare. Livegna skådespelare till på köpet, med tanke på att vi tvingas spela roller gratis ända in på det yttersta.

Annons

"Hela tolv av Sveriges 21 landsting och regioner har skrivit avtal som tillåter tv-bolag att filma patienter i mycket utsatta situationer.

I vissa fall sker detta helt utan att patienterna informeras och kan ta ställning till om de vill exponera sin sjukdomshistoria på tv inför miljonpublik – i andra fall informeras patienterna först i efterhand när inspelningen alltså redan skett."

Så skrev ledarsidan i vintras under rubriken "Sjuka som tv-nöje" om de många svenska dokumentärserierna som låter tittarna följa med i den dagliga verksamheten på exempelvis ett sjukhus.

Ledartexten nämnde då ett aktuellt rättsfall där en cancersjuk 58-årig mans sista dagar i livet filmats och i detalj kommenteras i ett program inspelat 2007, trots att vare sig han eller de anhöriga informerats eller gett sitt samtycke. Ett program som sedan dess repriserats flera gånger och dessutom finns tillgängligt på tv-kanalens hemsida.

Igår inleddes rättegången i tingsrätten som ska avgöra om vi människor, som Shakespeare skrev, bara är skådespelare. Livegna skådespelare till på köpet, med tanke på att vi tvingas spela roller gratis ända in på det yttersta.

Ja, säger landstinget som står som svarande.

I inlagorna till tingsrätten försvarar landstinget i Uppsala län hur man låtit den producerande tv-kanalen arbeta. Och man menar att även om det nu skulle vara så att man missat att fråga just den här patienten om tillåtelse att filma, så kunde han ju ha sagt nej ändå.

Han kan ju inte ha varit omedveten om att det pågick en inspelning, menar de. Eller så var han fullt upptagen med att dö.

Landstinget går så långt som att förklara den döende mannens anhöriga som "medvållande" till den skada de anser sig ha lidit av att se en familjemedlem fläkas ut för tv-tittarna på sin dödsbädd. Ingen har ju tvingat dem att titta. Ingen har tvingat dem att leta rätt på programmet på hemsidan. "Kärandena hade kunnat stänga av tv:n".

Som det är där huvudproblemet ligger och inte att skattefinansierade och, i teorin i alla fall, politikerstyrda sjukhus nedprioriterar patientsäkerheten och patientintegriteten för möjligheten att gratis få marknadsföring värt tiotals miljoner.

I Dagens Nyheter på måndagen uppmärksammar journalisten Marciej Zaremba denna morbida historia och försöker få de ansvariga landstingspolitikerna att ta lite ansvar, men upptäcker snabbt att de frånsagt sig även det.

Det är inte ens landstinget som betalar för ombudet som argumenterar för att inga fel gjorts och ingen farit illa, upptäcker Zaremba. Det är tv-produktionsbolaget Titan Television AB.

"Politikerna i Uppsala län har överlåtit åt ett riskkapitalbolag i Finland att utforma landstingets inställning till integritetsfrågor på svenska sjukhus. Vilket förklarar varför dessa inlagor uppvisar så lite förståelse för patientens rättigheter, men desto större inlevelse med tv-bolagets bokslut."

Mer läsning

Annons