Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre skatt men ändå mer pengar till välfärd? Pyttsan!

/

Ja, offentliga sektorn har fått "mer" pengar. Men inte "mer" pengar.

Annons

Till och med Kina lägger mer pengar på hälso- och sjukvård än Sverige. I runda slängar 3300 miljarder kronor mot våra 250 miljarder (WHO 2009).

Tänk er den som slängde fram ett sådant resonemang i en politisk debatt? Skulle ens en person nicka instämmande i det påståendet – eller påpekadet fullständigt orimliga i att jämföra totala summor för ett land med 1,35 miljarder invånare med ett land med 9,5 miljoner.

Inte ens världshälsoorganisationen WHO redovisar såna siffror utan att slå ut kostnaden per person. Då framgår för övrigt att Sverige lägger mer än tio gånger så mycket pengar på hälso- och sjukvård per person än Kina.

Ändå har vi gått in i ett valrörelseår där den samlade högern bara vill tala absoluta tal: "Fler har ett arbete", "det har aldrig satsats så mycket pengar på välfärden som med denna regering" – och Svenskt Näringslivs påstående i helgen om hur högerregeringen lyckats kombinera sänkta skatter med "ökade resurser till skola, vård och omsorg".

Kristdemokraternas Göran Hägglund gjorde något liknande i höst när han framhöll att "den offentliga sektorns skatteintäkter har alltså ökat rejält sedan alliansregeringen tillträdde. 2012 var intäkterna 150 miljarder kronor större än 2006!"

"Mer" pengar till offentliga sektorn ja – men samtidigt inte "mer" pengar. Inflationen mellan 2006 och 2012 – högre löner och högre priser – äter upp allt utom en ynka liten miljard av de 150 miljarderna.

Och den räcker inte på långa vägar för att täcka upp underskottet som 440 000 fler svenskar att fördela pengarna på skapat. Så många har fler har vi nämligen blivit under de borgerliga regeringsåren.

Även Svenskt Näringsliv glömmer bort den där nästan halvmiljonen fler människor i sitt exempel.

Men ändå avslöjar deras debattartikel något viktigt, som socialdemokraten Marika Lindgren Åsbrink uppmärksammar på sin blogg (http://storstad.wordpress.com): att regeringen trots sin skattesänkariver skyddat skola, vård och omsorg från de kraftiga nedskärningar som drabbat andra sektorer.

Visst, för varje år de struntar i att höja statsbidragen till kommunerna och landstingen som upprätthåller skolan, vården och omsorgen urholkar inflationen kvaliteten på den samma. Men vad som betalat jobbskatteavdragen är huvudsakligen en slaktad arbetslöshets- och sjukförsäkring. I enlighet med alliansens "arbetslinje", skulle man kunna hävda.

Men sen då? Där finns inte mer pengar att hämta: tvärtom har arbetslösa och sjuka fått det så dåligt ställt att allt fler till och med är berättigade till socialbidrag.

Så varifrån planerar regeringen att hämta resurserna som krävs för att fortsätta betala för skola, vård och omsorg? Varifrån är det tänkt att pengarna ska komma som ska täcka upp för ett ökat åtagande när väldigt många fler äldre lämnar arbetsmarknaden än det kommer nya unga in?

Regeringen har redan snott vad de kan av de sjuka och arbetslösa. Nu är det bara skola, vård och omsorg kvar att spara pengar på.

Mer läsning

Annons