Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunktur - och valår

Annons
Tisdag 18 december 2001Lågkonjunktur - och valår

Nästa år är det valår - och lågkonjunktur. Det skulle kunna leda till regeringsskifte eftersom väljarna brukar svika regeringen i sämre tider. Frågan är om det är önskvärt för oppositionen.

Arbetslösheten stiger, nya varsel om uppsägningar har chockat folket i de drabbade samhällena och lågkonjunkturen är ett faktum. Prognosmakarna varnar för utebliven tillväxt och nu har även regeringen meddelat att den varit för optimistisk i sin beräkning av tillväxten i Sverige. Och nästa år är det valår.

Socialdemokraterna har stärkt sin ställning bland väljarna. Det kan behövas för ett parti som hoppas behålla regeringsmakten även efter valet utan att kunna locka med det valfläsk som ligger i ekonomiska reformer. I en lågkonjunktur visar nämligen inte väljarna något större förtroende för den sittande regeringen.

Det skulle kunna leda till regeringsskifte, men är det verkligen önskvärt? De borgerliga partierna har fått ta över i lågkonjunktur tidigare och det har sällan varit riktigt lyckat. Bättre då att låta de partier som sett lågkonjunkturen komma, utan att genomföra nödvändiga strukturreformer, ta ansvaret för att landet kommer ur den utan alltför stora påfrestningar på samhällsekonomin.

Finansminister Bosse Ringholm hoppas på allmänhetens köplust, att hushållen ska öka sin konsumtion nu när de får mer pengar i börsen genom sänkta skatter och avgifter. Andra skatter har emellertid höjts och nya avgifter tillkommit och så värst mycket pengar över till nya inköp blir det inte för låg- och medelinkomsttagarna. Den av socialdemokraterna omhuldade maxtaxan inom kommunal barnomsorg ger till exempel inte några sänkta avgifter för en låginkomsttagare.

De som ska konsumera så att tillverkning och tjänster hålls uppe blir därmed inte så många och de har förmodligen haft råd att köpa vad de vill ha redan tidigare. Erfarenheter från tidigare lågkonjunktur visar dessutom att om det råder ekonomisk osäkerhet så väljer människorna att spara framför att konsumera.

Möjligen kan man hoppas att tillväxten tar fart i omvärlden snabbare än vad analytikerna tror. Sverige är ett litet land och starkt beroende av vad som händer inom ekonomierna i övriga Europa och USA. Blir det nolltillväxt i andra länder kan privat konsumtion inte hålla Sverige under armarna, hur mycket Bosse Ringholm än önskar det.Robinson

Årets upplaga av Expedition Robinson avslutas ju med final i Kittelfjäll under trettonhelgen. Det var en av nyheterna med tävlingen i år. En annan nyhet är att Hotell Kittelfjäll och Vojmådalens PR-föreningen betalar drygt 800 000 kronor för att få ha finalen hos sig.

Det som kostar är flygbiljetter mellan Arlanda och Vilhelmina för 156 personer från Sveriges television och produktionsbolaget Strix, mat och bostäder, snöskotrar och helikoptrar och byggandet av ett öråd.

156 personer - vilken jätteproduktion Robinson-finalen måste bli. Det gör att man förstår att televisionen inte har råd att betala för sig, utan måste bli bjuden. Men nog verkar det litet märkligt.

Lappland turism bidrar med 274 000 kronor vilket fått ett antal turistföretagare att reagera och kalla styrelsen för ansvarslös. Vad ska då styrelsen för den statliga televisionen kallas när Sveriges television kräver att få alla utgifter betalda för att göra en inspelning i fjällen?

Mer läsning

Annons