Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läge att återerövra Europa

Den 25 maj har svenskarna möjlighet att utöva ett direkt inflytande på EU:s politik genom att rösta fram ett nytt Europaparlament.

Annons

Blir det genomsnittliga valdeltagandet lika stort som förra gången (46,2 procent), gör vi det tillsammans med cirka 175 miljoner andra européer.

Det är en imponerande siffra, men ändå betydligt färre än som röstar i de nationella valen. Det ger Europaparlamentet en svagare legitimitet än de nationella parlamenten.

Det har hittills också gällt i Sverige. I EU-valet 2009 deltog 45,5 procent, en uppgång från 2004, men långt under de 78 procent som röstade i riksdagsvalet året efter.

Av LO:s medlemmar röstade bara 33 procent, mot 54 procent av tjänstemännen. I år kan vi hoppas att riksdagsvalet i september ger en skjuts åt intresset för EU-valet (och vice versa).

Men det gäller ändå för partierna att få upp valtemperaturen till den 25 maj.

Här är några viktiga skäl för socialdemokraterna att satsa helhjärtat på årets EU-val:

1. Lissabonfördraget ger Europaparlamentet större makt över lagstiftningen och ökad kontroll över EU-kommissionen. Valet påverkar också valet av ordförande i EU-kommissionen.

2. De borgerliga regeringarnas krispolitik har ökat klyftorna och försvagat solidariteten inom och mellan länderna i Europa. Det är dags att stoppa nedskärningarna och satsa på en mer offensiv ekonomisk politik. EU-parlamentet är en viktig plattform för en ny "social" agenda i Europa.

3. Det finns en risk för att högerpopulistiska och rasistiska partier kommer att stärka sin ställning i Europaparlamentet. Dessa partier främjar inte löntagarnas intressen. Tvärtom blockerar de reformer. De utgör också ett hot mot demokratin.

4. Sist men inte minst; det var Ingvar Carlsson som lämnade in Sveriges medlemsansökan till EU 1991, och som lotsade Sverige genom folkomröstningen om medlemskap 1994.

Carlsson hade övertygats om att Sverige behöver Europa, men också att vi svenskar behövs i Europa. Det förpliktar oss ställa upp för det europeiska samarbetet.

Socialdemokraterna måste återerövra Europa från de högerkrafter som spelat huvudrollen under senare år. Det finns goda förutsättningar för att lyckas.

Socialdemokrater ingår nu i 18 av EU:s 28 medlemsregeringar, och 12 av EU:s regeringschefer är socialdemokrater. Det kan bli 13 i höst.

Kan socialdemokraterna åter bli den största partigruppen i Europaparlamentet, skulle de få mer att säga till om i alla EU-organ.

Torsten är skribent med utrikespolitiskt anslag

Mer läsning

Annons