Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoförsamlingar borde resa för miljoner

/

Annons

Jag är inte medlem i Svenska kyrkan sedan många år, så när Ekot släppte sin granskning av ett 40-tal församlingars resor de senaste fem åren pustade jag ut.

Lyxhotell, höga restaurangnotor, shopping och fotbollsmatcher – men inte speciellt många kyrkliga inslag på de resor som gjorts med personal och förtroendevalda. Så kunde nämligen den granskningen sammanfattas.

När ansvariga sedan konfronteras blir det i vissa fall oerhört genant. Mumlande och hårresande bortförklaringar till varför man ”råkat” hamna på lyxhotellet, till varför den medresande frun inte betalat sin del av hotellrummet, till varför alkoholkostnaderna på restaurangnotan blev så hög…

”De reser för miljoner”, skriver Ekot och ger ett pikant exempel där ett pastorats konferens kostade ”mer än dubbelt så mycket som pastoratet fick in i kollekt det året”.(Ni vet, som om kollekten användes till personalresor...)

Här nånstans är det lätt att dras in i en slentrianmässig sågning av alla resor Svenska kyrkan gjort rakt av. Speciellt om man är medlem och ser den årliga medlemsavgiften på skattsedeln kännas alltmer saftig.

Men gör inte det. Inte utan att först ta med lite mer i beräkningen.

Svenska kyrkan som är landets största medlemsorganisation har närmare 23 000 anställda och därutöver 30 000 förtroendevalda. Självklart borde de under fem år resa för totalt många miljoner kronor.

Tio miljoner kronor fördelat på 53 000 personer är 188 kronor utslaget per person. Det motsvarar knappt 6-7 mil i reseersättning för resa med egen bil eller lika många enkelresor med lokalbussen.

Så att Svenska kyrkan lägger pengar på resor är inte problemet. Allt beror ju på vart resorna går och vad de ger.

Svenska kyrkan skulle inte vara mycket till hjälp till sina medlemmar om de inte fanns på plats där de finns. ”Om inte berget kommer till Mohammed, så får Mohammed komma till berget” så att säga.

Men så här är det alltid: några få (i detta fall ett 40-tal församlingar) förstör för alla (runt 1400 församlingar i landet totalt).

Dra gärna paralleller till Kommunals kongress som pågår just nu där ombuden tvingas hantera efterdyningarna av en liknande skandal där delar av den sittande styrelsen fattat högst tveksamma beslut som sedan sätter hela organisationen i hemskt dålig dager.

När den skandalen briserade lämnade tusentals kommunalare facket på en gång. Lågbetalda, deltidsarbetande kommunalare som kände sig spottade på av ledande företrädare med höga arvoden som reste, åt och drack upp deras medlemsavgifter.

Nu är det kyrkopolitiker och kyrkans anställda som tvingas lägga tid och kraft på att förklara och försvara sig, i majoriteten av fallen mot anklagelser som faktiskt inte ens rör deras församlingar.

Är du medlem i Svenska kyrkan och tillhör du en församling som avslöjats med vidlyftiga resor – ställ de förtroendevalda som beviljat resorna till svars. Kräv deras avgång! När det är gjort kan du fundera på din framtid som medlem. Kanske landar du då, som en majoritet av de kommunalare som lämnade Kommunal faktiskt gjorde några veckor efter att de lämnat in ansökan om utträde, i att du ändå vill stanna kvar.

Mer läsning

Annons