Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna förlorare i abortkamp

/

Efter att i våras ha skrivit om ett av offren för den extrema irländska abortlagstiftningen, en kvinna som dog av blodförgiftning för att läkarna vägrade abortera det döende fostret i hennes livmoder, kom ett mejl från en katolsk organisation.

Annons

Eftersom jag också varit ett embryo som fått förmånen att födas borde jag inte förneka andra embryon liv, var budskapet.

"Den värsta platsen på jorden för kvinnor som kräver rätten över sin egen kropp är trots allt i magen på en mamma, som inte vill ge sin ofödda dotter den rätten", menade avsändaren.

Det är svårt att ens linda huvudet kring den logiken i en värld där 47 000 kvinnor varje år dör av illegala aborter. En medelstor svensk stad raderad årligen för att kvinnors rätt att bestämma inte trumfar ett embryos värde.

Lika svårt är det att acceptera att Irland inte är det värsta exemplet på länder som med sin lagstiftning vill krypa in i och reglera kvinnors fortplantningsorgan. I El Salvador är abort är förbjudet utan undantag. Inte om kvinnan våldtagits. Inte om fostret inte är livskraftigt. Inte om kvinnans liv är i fara.

BBC uppmärksammade nyligen (17/10) de groteska konsekvenserna.

Självmord var 2011 den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 10 och 19 år i El Salvador. Vid tidpunkten för självmorden var hälften av flickorna gravida. Självmord är också den tredje vanligaste orsaken bakom mödradödligheten i landet.

Samtidigt sitter 26 kvinnor i fängelse dömda för mord och lika många för att ha genomgått en olaglig abort. Trots att de själva hävdar att de drabbats av graviditetskomplikationer och missfall.

El Salvador är ett fattigt land med brister i sjuk- och mödravård. I Sverige, där så inte är fallet, beräknas så många som var femte känd graviditet sluta i missfall. Det vore därför orimligt att räkna med en mindre andel i El Salvador.

Maria Teresa Rivera är en av kvinnorna i fängelse. I fjol sökte hon akut sjukvård för smärta och blödningar, omedveten om att hon var gravid. Efter att ha fått missfall på akutmottagningen ringde personalen polisen.

Nu sitter hon i fängelse dömd för mord. Straffet: 40 år. Hennes åttaåriga son lever nu i ännu djupare fattigdom med sin mormor. Men barnen som redan är födda är ju inte de viktigaste.

Att bevisningen varit svag i alla dessa fall har varit irrelevant. Rättssystemet förutsätter de fattiga kvinnornas skuld för ett brott som inte ens borde existera. Misogynt så det förslår.

Mer läsning

Annons