Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor sponsrar redan det offentliga med miljardbelopp

/
  • Mer än en miljon svenskar vårdar i dag en äldre anhörig. Vänsterpartiet tycker de förtjänar fyra anhörigdagar per år ersatta av staten.

Annons

Det låter kanske som en sån liten grej. Vänsterpartiet har sammanställt en lista på krav inför kommande budgetförhandlingar med regeringen och ett av dem som väckte medial uppmärksamhet på torsdagen är införandet av så kallade anhörigdagar som personer kan ta ut för att tillfälligt ta hand om en äldre anhörig.

– I dag får man ju lösa det genom att ta tjänstledigt, plocka ut semesterdagar, försöka hitta olika former av lösningar. Man känner sig många gånger väldigt otillräcklig, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

– Vi har tänkt att man ska ha samma ersättningssystem som vid tillfällig föräldrapenning, och att det skulle vara ett begränsat antal dagar per år, cirka fyra stycken.

Kostnaden uppskattar partiet till nånstans runt 2,5 miljarder kronor.

Det är mycket pengar för att vuxna ska stanna hemma från jobbet för att hjälpa sina åldrande föräldrar med uppgifter som kommunen egentligen har ansvar för att hjälpa den med. Det är också mycket pengar för att bidra till att få kvinnor, för det är ju alltid kvinnor, att göra ännu fler eftergifter för att ta ännu mer ansvar för släktens äldre.

Men 1,3 miljoner svenskar, enligt en undersökning från Riksrevisionen häromåret, uppger att de vårdar en anhörig på något sätt – och en undersökning Kommunal gjorde 2011 visade att runt en tiondel av dessa till och med har gått ner i arbetstid eller slutat jobba för att kunna göra det.

Och då handlar det inte om ynka fyra arbetsdagar per år förstås, så med hur mycket pengar sponsrar egentligen de svenska kvinnorna det offentliga genom att gratis göra ett jobb kommunen borde göra? 10 miljarder årligen? 50? Räcker det?

För det handlar om kvinnor förstås och det handlar om kvinnor ur arbetarklassen. De som tjänar bra har råd att betala extra för omsorgen om åldrande föräldrar. De som tjänar dåligt har bara sin egen tid att lägga, men får betala dubbelt upp.

Att gratis ta hand om en anhörig på timmar de borde tjäna in en lön och pensionspengar till sig själva får två allvarliga konsekvenser. Dels att kommunens skatteintäkter minskar och inte räcker till exempelvis den välfärd som behövs. Dels att kvinnorna i kommer att ha dåliga förutsättningar att få en pension de kan klara sig på, och ha pengar över att köpa privata omsorgstjänster för när hemtjänsten inte kommer.

Är anhörigdagar en hållbar lösning på en situation där den kommunala omsorgen inte klarar av att möta upp behovet från en allt äldre befolkning? Nej, inte alls. Men fyra dagars ersättning är bättre än ingenting.

Mer läsning

Annons