Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta handläggningstider ska gälla för alla byggsugna

/

Annons

Det finns en del att säga om Socialdemokraternas färska och 14 punkter långa program "Vi sätter företagen främst".

Kommunalråd Elvy Söderström (S) beskrev det hela med en för henne karaktäristisk aforism. "Näringslivet ger näring till livet", förklarade Söderström, och syftade givetvis på den viktigaste programpunkten. Den som handlar om att "utveckla den interna processen, inklusive bolagen, genom att optimera process och organisation för företagsrelaterade ärenden."

Allt i programmet är dock inte floskler eller byråkratsvenska. Det finns det vissa upplyftande delar, och det som glädjer mest är att Socialdemokraterna äntligen signalerar att man vill gör något åt de bedrövligt långa handläggningstiderna på byggsidan.

Den som läser ÖA vet att företagare har kritiserat de utdragna plan- och bygglovsprocesserna vid en rad tillfällen och att profilerade entreprenörer gått ut och berättat att de avstått från att investera på grund av långa handläggningstider. Boverket har också konstaterat att Örnsköldsviks kommun inte lever upp till lagkraven på handläggningstider för bygglov, och att mellan 30 och 40 procent av ärendena hanteras felaktigt.

Dessutom har Samhällsbyggnadsförvaltningen å sin sida signalerat att man inte kan leva upp till lagens skyndsamhetskrav eftersom man är underbemannande. Detta kommenteras först nu av kommunalråd Elvy Söderström (S) med ett "finns det en resursbrist tillskapar vi tjänster". Söderström lovar också att företagen ska prioriteras; och slår fast att "vill du bygga ut din altan och det kommer in ett företagsärende ska det gå före".

Nja, det handlar knappast om att bli bättre på att prioritera. Örnsköldsviks kommun måste helt enkelt se till att börja följa lagen. De goda intentionerna till trots så finns skäl att slå ned på sådan populism.

Plan- och bygglagen (PBL) säger att ärenden om bygglov och förhandsbesked ska hanteras skyndsamt. Handläggningstiden för ett bygglov ska ta maximalt tio veckor i normalfallet.

Örnsköldsviks kommun ska klara av att ge såväl privatpersoner som företag samma goda service. Och för att vända på frågan; även företagare borde väl i egenskap av kommuninvånare kunna förvänta sig en effektiv kommunal byråkrati – om de nu vill bygga altaner eller annat?

Om kommunen inte har resurser eller prioriterar invånarnas bygglust är det i sig också ett allvarligt tillväxthämmande problem, ett högt privat byggande är i allra högsta grad samhällsnyttigt och snabba handläggningstider gynnar direkt företagen i byggsektorn. Hur ska företag som utför byggtjänster åt privatpersoner förstå kommunalrådets nyfunna bygglovsradikalism?

Det är förvånande att kommunalråd Söderström lägger fram ett så pass ogenomtänkt förslag. Vad har hänt med hennes politiska fingertoppskänsla?

Men framför allt blir man ju nyfiken på vad S-majoriteten egentligen sysslat med under tidigare mandatperioder, när man först nu säger sig sätta "företagen främst".

Kanske har man haft fullt upp med att optimera den "interna processen" efter sina egna bolagshaverier på energimarknaden?

Mer läsning

Annons