Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrens krävs för tillväxt

Annons
Tisdag 19 februari 2002Konkurrens krävs för tillväxt

I kartellernas tid höjs ropen på mer konkurrens.

Konkurrens är en förutsättning för landets framtida välmående och ett av de bästa medlen för ökad tillväxt. Orden är generaldirektör Ann-Christin Nykvists. Hon är chef för konkurrensverket. När konkurrensen inte fungerar får konsumenterna betala för höga priser och så är förhållandet i Sverige. Här ligger priserna 20 procent över genomsnittet i EU och enligt konkurrensverket skulle de sjunka med tio procent direkt om fler små och medelstora företag fanns med på marknaderna.

Det går att trissa upp priserna på flera sätt. Ett är kartellbildningar, där den så kallade asfaltskandalen, där NCC med flera byggjättar tycks vara inblandade, är den senast avslöjade. Tidigare har konkurrensverket avslöjat bensinbolagens olagliga prissamarbete och bedömer att den kartellen kostar bensinkunderna upp mot en halv miljard kronor.

Konkurrenslagen förbjuder karteller och missbruk av dominerande ställning. De stora, dominerande bolagen gör sig skyldiga till dubbel ekonomisk brottslighet när de utnyttjar sin dominerande ställning för att göra upp om anbud och priser.

Byggbranschen är nog den minst konkurrensutsatta sektorn inom svenskt näringsliv. Det är därför inte förvånande att byggpriserna stigit kraftigt i hela landet. Mest i storstadsområdena där byggkostnaderna ökade med 50 procent mellan 1999 och 2000, enligt Statistiska centralbyrån. I princip har byggsektorn inte varit utsatt för konkurrens sedan 1800-talet, säger forskaren Torbjörn Lundqvist.

Det var byggbranschen som ledde den onda spiral med ständigt stigande priser och löner under 1980-talet, då fackliga företrädare till och med krävde mera "luft i lönekuverten". Pris- och lönekarusellen ledde till en inflation som vida översteg omgivningens och så föll tillväxten och Sverige hamnade på 18 plats i välståndsligan i slutet av 90-talet. De kartellhärvor som börjar nystas upp talar dessvärre för att branschen inte blivit bättre och kostnadsstegringarna för att bygga bostäder förstärker det intrycket.

Mer konkurrens är ett medel att komma åt för höga priser och löner, hålla nere inflationen och få ökad tillväxt. Vissa förutsättningar krävs dock, nämligen att det finns företag som kan konkurrera. Det är litet tunt på den kanten för närvarande. När regeringen nu vill utreda konkurrensen inom byggsektorn kan kommissionen också få i uppgift att se hur nyföretagandet kan stimuleras. Det finns visserligen redan flera sådana rapporter men nu har statsministern själv konstaterat i kammaren att en avgörande svaghet i den svenska ekonomin är det låga konkurrenstrycket, vilket "berövar människor pengar".

Socialdemokratiska regeringar har historiskt alltid visat större förståelse för de riktigt stora företagens behov än för de små och medelstoras. Kanske blir det annorlunda nu ...Ingenting?

Det unga paret i Härnösand som hotades av två män med rasistisk inställning fick ingen hjälp av polis och åklagare. Förundersökningen är nedlagd eftersom det inte fanns några polisuppgifter om vem som gjorde vad, enligt åklagaren. Trots att den utsatta kvinnan såg personerna genom tittögat i dörren och trots att de båda fanns kvar i trappuppgången när polis anlände till platsen.

Så egentligen var det inget anmärkningsvärt med rop och sparkar på dörren. Om det nu skulle gå så illa att hoten sätts i verket och någon av de två ungdomarna skadas innebär den bedömningen ett tungt ansvar.

Den visar också att i Härnösand går det att hota och förfölja människor utan att få något straff.

Mer läsning

Annons