Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunisterna drömmer fortfarande om blodig revolution

/

Annons

När lokala företrädare för nybildade Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, låter sig intervjuas på allehanda.se är det väl inte någon jätteövertygande politisk programförklaring som läggs fram.

Revolutionsromantik. Arbetarromantik. Kubaromantik. Inget direkt uppseendeväckande egentligen. Om det inte vore för noteringen, som i förbigående, om att den revolution de drömmer om – och hela deras politiska övertygelse vilar på – inte ”skulle kunna vara helt oblodig”. Men: "Vi vill använda så lite våld som möjligt"

Skojigt! De förklarar alltså i en intervju i lokalpressen att de tänker genomföra en väpnad revolution och att de inte drar sig för att använda våld. Fast de tror inte på "individuellt våld” utan bokbord försäkrar de.

Jösses. Sicken tur att de intervjuade revolutionärerna är privilegierade vita svenskar som kommer undan med såna där svepande uttalanden i medierna utan att det får värre konsekvenser än att vissa av oss himlar med ögonen.

Jag brukar inte lägga samma kritiska granskning på vad ungdomspolitiker tycker och gör som vuxna politiker. Unga borde inte ”veta bättre”. Hela poängen med ungdomsförbund är att tänka stort och fritt och utmana etablerade sanningar.

Är Liberala ungdomsförbundets kontroversiella förlag om personliga friheter som exempelvis kan omfatta legalisering av incest uppåt väggarna fel – argumentera då emot.

Ifrågasätter ungdomarna hur samhället är strukturerat och du tycker att deras alternativ är omoget och inte alls genomtänkt – se det som ett tillfälle att övertyga och slipa de egna motargumenten. ”Fan va korkade de är” eller ”Gu va äckligt”, är upplysningsvis inte slipade argument.

Men nån slags rimlighetens gräns måste ändå dras vid våldsglorifiering.

Annons