Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klingvall ut i kylan

Annons
Lördag 17 november

Klingvall ut i kylan

Göran Persson tog vid presenterandet av regeringens budgetproposition för två månader sedan, inte tillfället i akt att byta ut någon regeringsmedlem.

Många förvånades över det beslutet, även undertecknad som bland annat framhöll Klingvalls svaghet på posten som bistånds- och migrationsminister. Då blev slutsatsen att regeringen inte skulle komma att ombildas förrän efter valet 2002, om inte Persson passade på under s-kongressen förstås.

Det gjorde han.

Maj-Inger Klingvall fick där lämna sin plats i partiets verkställande utskott. En tydlig signal om hur löst hon faktiskt satt på sin ministerpost.

Då hävdade Persson att det inte hade någon avgörande betydelse för hennes fortsatta arbete i riksdagen. Den taktiken har Persson nyttjat tidigare. Han ger inte folk foten, han pressar i stället dem på avstånd att göra det själv. I fallet Klingvall gav det effekt. Hon lämnade på fredagen in en begäran om entledigande från sitt uppdrag som statsråd.

Klingvall har inte passat som bistånds- och migrationsminister. Med rejäla stormar kring de långa handläggningstiderna, Utlänningsnämnden och vad många anser vara en skärpning av asyl- och flyktingpolitiken, behövs en mycket stark minister med statsministerns uttalade stöd. Persson behärskar inte det tillvägagångssättet. Det är konstigt.

Posten som statsråd är ingen popularitetstävling, men utan 100 procentigt stöd från statsministern är det inte möjligt att göra ett bra jobb. Det betyder att Persson i framtiden dels måste se över sin ledarstil, dels agera snabbare och tydligare när ministrar blir utsatt för kraftig kritik.

Vad har Persson egentligen för problem med sina kvinnliga statsråd? Det är de som får bristande stöd i sitt ministerutövande och det är de som lämnar sina uppdrag.

Den som uppmärksamt lyssnade till Perssons invigningstal under Västeråskongressen kunde dessutom skönja en viss avoghet gentemot LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin. Inte uttalat förstås, tvärtom. Där hennes fackliga kollegor "särskilt" hälsades välkomna till kongressen omnämndes Lundby Wedin enbart i förbigående.

Myspersson och "Trivsel-Torsten" som Göran Persson förvandlats till det senaste året har fortfarande en del kvar. Buffligheten han anklagades för tidigare hade i alla fall varit en tydligare och ärligare signal till en utsatt minister.

Nu ersätts Klingvall av en partiveteran med gedigen regeringserfarenhet under Erlander, Palme och Carlsson.

Jan O Karlsson blir säkert ett bra val och i samband med ministerbytet finns förhoppningsvis tillfälle att se över den rådande politiken i frågorna.

Skulden för en skärpning i flyktingpolitiken bör naturligtvis inte uteslutande tillskrivas den avgående Klingvall. Regeringen borde ta det som ett tydligt tecken när de enda som stödjer deras politik i frågan är moderater.

Susanne SjöstedtStenkastare

Samtidigt som justitieminister Thomas Bodström KU-anmäls av moderaternas Cecilia Magnusson för bristande kontroll över händelseutvecklingen i Göteborg under toppmötet, meddelar ordföranden i justitieutskottet tillika Magnussons partikollega Fredrik Reinfeldt, att han kommer att delta i den parlamentariska referensgrupp som efter nyår knyts till den kommission under ledning av Ingvar Carlsson som utreder just händelserna i Göteborg.

Men - påpekar Reinfeldt i sitt pressmeddelande - han kommer "inte stå bakom kommissionens slutsatser i allt".

Det måste vara skönt för den moderata riksdagsgruppen att ha en ledamot med förmåga att se in i framtiden. För inte menade väl Reinfeldt att han har för avsikt att, oavsett vilka slutsatser kommissionen i nästa år kommer fram till, vidhålla en annan åsikt?

Ett aningen förhastat uttalande av en riksdagsledamot som under hösten fört fram en misstanke om att kommissionen redan innan arbetet kommit i gång bestämt sig för varför det som hände hände.

Tala om att kasta gatsten i glashus.

S.S

Mer läsning

Annons