Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofläge efter usel skolrapport

/
  • Från vänster Anita Wester, projektledare, Anders Auer, undervisningsråd och Anna Ekström, generaldirektör Skolverket, presenterade i går den dystra Pisa-rapporten om skolelevers kunskaper.

Svensk skola är på väg utför samtidigt som Jan Björklöund fullföljer sin linje och skyller det mesta på tidigare regeringar.

Annons

Den stora Pisa-rapporten avslöjar en svensk skola på väg utför. Läsförståelsen och kunskaperna i matematik och naturvetenskap har jämförts bland mer än en halv miljon elever i 65 länder.

Vid mätningen år 2000 låg Sverige i topp på listorna. Nu kommer svenska elever på 60:e plats i matematik. I läsförståelse är resultatet ännu sämre. Endast Slovakien, Chile och Mexico ligger bakom oss.

Bara på en lista ligger Sverige i topp, och det är dessvärre listan över sen ankomst. I inget annat OECD-land har försämringen gått lika fort som här.

Pisarapporten visar att läget är mycket allvarligt, ja till och med ett hot mot landets framtid. I en hårdnande global konkurrens duger det inte att ligga i botten.

Men utbildningsminister Jan Björklund fullföljer sin linje och skyller det mesta på tidigare regeringar. Själv har han, trots sju år som statsråd, inget ansvar för katastrofresultaten.

"Eleverna hade gått alla nio åren i grundskolan med de gamla läroplanerna och gamla betygen. . . PISA 2012 är således inte en utvärdering av den nya skolpolitiken, utan spiken i kistan för den gamla", skriver han på Folkpartiets hemsida.

Han färdas inte bara genom livet med skygglappar. Han drar även ner en dumstrut över ögon och öron för att slippa se verkligheten. Han litar blint på sina reformer, trots att det är osäkert om de kommer att förbättra den svenska skolan särskilt mycket.

Men ja, han har rätt i att Socialdemokraterna inte gjorde tillräckligt mycket när de tog tillbaka makten 1994. De borde ha stoppat friskolorna innan de hann förvandla den svenska skolan till en lekstuga för internationella riskkapitalbolag.

De borde ha tagit sig en allvarlig fundering kring det fria skolvalet, som har gjort att den svenska skollagens krav på en likvärdig skola inte längre följs.

Göran Perssons kommunalisering av skolan var också ett misstag, som har bidragit till att skillnaderna mellan skolor och kommuner har ökat. Det sänkte också statusen på läraryrket, vilket fått förödande konsekvenser för rekryteringen av nya lärare.

Nu letar alla med ljus och lykta efter syndabockar. Björklund skyller på sossarna och sossarna på Björklund.

Sverigedemokraterna gör det som vanligt enkelt för sig och skyller på den stora invandringen. Men de är fel ute. Andelen elever med utländsk bakgrund har ökat från 12 till 15 procent, och det har bara marginell betydelse.

Ingen, särskilt inte dagens och framtidens elever, vinner något på att leta syndabockar. Nej, nu gäller att hitta konstruktiva lösningar framåt. Då räcker det inte med ett nytt skolforskningsinstitut, som Björklund lanserade i går.

Det krävs en haverikommission som lägger skarpa förslag på hur Sverige återigen ska nå toppen. I en sådan kommission bör inga politiker sitta, utan bara de främsta forskarna, de bästa skolledarna och de duktigaste organisatörerna.

33 år med borgerliga läroplaner och efter sju år som statsråd med ansvar för skolan vill utbildningsminister Jan Björklund (FP) fortfarande skylla dåliga skolresultat på Socialdemokraterna.

Peter Franke

Mer läsning

Annons