Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man få titta på innehållsförteckningen?

/

Enligt kvällstidningarnas löpsedlar "rasar" vissa över Moderaternas nya partilogga där man kallar sig "Sveriges arbetarparti".

Annons

"Skrattar" vore en rimligare reaktion. Har ni aldrig stött på vilseledande reklam förut? Där den lyxiga räksoppan i själva verket bara innehåller någon ynka procent räka? Ring Konsumentverket.

Att Moderaterna förresten inte passade på att kalla sig "Nyare Moderaterna"? "Nya" börjar väl kännas lite daterat, så här åtta år efter att namnet introducerades.

– Nu går vi rakt på, vi är Sveriges arbetarparti. Då blir det tydligt vem det är som sätter jobben först, sa partisekreterare Kent Persson när han i onsdags kväll offentliggjorde den nya loggan som han "tycker är fin och som förhoppningsvis skapar energi runt om i partiet".

Att sätta "arbetarparti" i partiloggan är alltså det samma som att "sätta jobben först"?

Betyder det att Moderaterna nu när de byter namn blir bäst på att skapa jobbtillfällen också? Man kan alltid hoppas, med tanke på att så himla många svenskar är arbetslösa. Fler än när Nya Moderaterna bara hette Moderaterna.

Förresten; sossarna heter ju "Arbetarepartiet Socialdemokraterna", så med Kent Perssons logik betyder det kanske att de sätter jobben ännu längre fram än Moderaterna?

Och vilken är egentligen den hårdast arbetande partiblomman? Rosen? Blåklinten? Nejlikan?

Ja, eller så bedömer väljarna partiernas politik och värdegrund istället för partiloggorna. Bara en idé.

Den moderata fokusen på yta börjar för övrigt kännas ordentligt gammal. Att de 2006 och 2010 gick till val med valaffischer som ända ner på detaljnivå kopierade sossarnas var ett sätt att kapitalisera på socialdemokraternas högre trovärdighet – och Moderaterna gjorde det uppenbarligen rätt framgångsrikt.

Istället för att uppfattas som ett överklassgäng i mörkblå fackhatande bunkerstil, gjorde man sig mer lättillgänglig i avslappnad ljusblå välfärdskramarstil.

Men att för tredje gången i rad bygga en valrörelse helt på Socialdemokraterna? Känns inte det lite fattigt och defensivt?

Har Moderaterna kanske fått lite ångest över de senaste undersökningarna och den senaste tidens negativa uppmärksamhet? Dagens Industri som skriver om hur tunga partiföreträdare ifrågasätter partisekreterarens kompetens, det krampaktiga försvaret av anonyma partibidrag, funderingarna över vilka ledande moderater som ens kommer att sitta kvar efter valet.

Expressen uppmärksammade i dagarna att varken Anders Borg eller Carl Bildt ställer upp i riksdagsvalet nästa år.

Det är ingen nyhet egentligen, ingen av dem ställde upp i riksdagsvalet 2006 eller 2010 heller. Borg och Bildt har ingen avsikt att företräda partiet i oppositionsläge.

Vad det betyder är att Moderaterna efter att de förlorat valet nästa höst kommer att dräneras på alla dagens ledarfigurer utan att ha några självklara kandidater att fylla på med.

Då är det väl inte så konstigt om partiarbetarna föredrar att fokusera på trivialiteter.

Mer läsning

Annons