Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan det riktiga MP ta och kliva fram?

/

För den som verkligen gillar överraskningar i livet finns det bara ett val: Miljöpartiet. Det är partiet som innehåller lite vad och vem som helst.

Annons

Det finns liberala drag, men du kan aldrig vara riktigt säker på när de kommer fram och på vilka områden. Det finns rena socialistiska drag, men du vet aldrig riktigt vilken företrädare som kommer att kliva fram och driva frågorna som är till vänster om vänstern.

Förr i världen fanns det få saker som var så underhållande som att jämföra den politik som MP drev på nationell nivå med den som fördes lokalt, alternativt att ta två gröna kommunpolitiska program, lägga dessa bredvid varandra och försöka hitta den gemensamma nämnaren.

Miljöpartiet har dock blivit lite mer disciplinerat de senaste åren, i takt med att partiet börjat inse att man en dag kan utgöra någon form av regeringsunderlag. Fortfarande finns det dock få partier som kan mäta sig med MP när det gäller överraskningar.

I helgen fastställde partiet sin riksdagslista för Västernorrland och man placerade som väntat partistyrelseledamoten Göran Hådén från Härnösand på plats nummer ett och lät en medelpading, Sundsvallsspråkröret Maria Algotsson, ta hand om plats nummer två. Målet är tydligt: Miljöpartiet ska ha minst en person på Västernorrlandsbänken i riksdagen efter nästa val.

Och visst kan de gröna i länet känna viss tillförsikt, då ett mandat från Västernorrland ligger inom räckhåll sett till hur vindarna blåser just nu. I en valkrets som domineras av Socialdemokraterna och Moderaterna – och där Centerpartiet har ett par starka fästen – var MP faktiskt bara 885 röster från att ta platsen som fjärde största parti från Vänsterpartiet i valet 2010.

Frågan är bara vilket miljöparti Göran Hådén tänker kampanja för här i länet i nästa års valrörelse?

Blir det landstingsmiljöpartiet, det som gjort gemensam sak med de borgerliga partierna för att hålla Socialdemokraterna borta från makten?

Blir det Härnösandsmiljöpartiet, det som regerar tillsammans med – eller är det över? – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i residensstaden?

Eller blir det Sundsvallsmiljöpartiet, det som styr tillsammans med… Vänta nu, vilka är det MP i Sundsvall styr tillsammans med? Låt se nu, de kampanjade med de borgerliga 2006 men svek när det blev skarpt läge. Sedan var de tillsammans med S och V 2010, men svek ingen när det blev skarpt läge. Under mandatperioden har det sedan varit avhopp, bråk och allmän kalabalik och inför valet 2014 är det oklart om ens Miljöpartiet i Sundsvall vill jobba tillsammans med Miljöpartiet i Sundsvall. Miljöpartism är som bekant bland det värsta en politiker som ska styra en koalition kan drabbas av.

Sedan måste MP i Västernorrland så klart bestämma sig för om man ska satsa på att främst vara industrikramare (det är ju språkröret Gustav Fridolin ibland) eller skolkramare (det är läraren Fridolin sju dagar i veckan). Ska man kampanja på grön omställning och vara emot bilar, lastbilar och flyg – klassisk MP-politik – lär det dock bli svårt att vinna över osäkra väljare i länet, särskilt i de norra delarna.

Men MP är överraskningarnas parti, partiet för de ombytliga och lättanpassliga.

Vem vet, när Gustav Fridolin kommer hit för att kampanja med Hådén nästa år lär han kanske förklara att han inte bara är lärare, pappa, glesbygdsskåning och riksdagsledamot – utan västernorrlänning också.

Mer läsning

Annons