Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpa Modo/kommunen Hockey!

/

Visst är poängfattigdom något väldigt jobbigt (socialministern och HV 71-supportern Göran Hägglund myntade uttrycket i en Twitter-diskussion).

Annons

Och visst kan poängfattigdom leda till utanförskap, titta bara på Timrå IK. Föreningen får inte vara med i SHL-gemenskapen och risken är överhängande att det här utanförskapet kommer att ärvas i generationer.

Vi har dessutom den brännande heta frågan om valfrihet, något många klubbledare i SHL garanterat är emot; om folk bara kunde styras in i hockeyarenorna, i stället för att som nu ha möjlighet att välja att lägga sina pengar på annat än elithockey, skulle SHL kunna se till att ännu fler spelare i fjärdekedjan fick en dräglig miljonlön att leva på.

Där slutar dock eventuella likheter med välfärdsdebatten; nog för att Modo Hockey debatterats vilt bland Örnsköldsviks kommunpolitiker den senaste tiden, men att som Kristdemokraternas Birgitta Sedin påstå att man ger mer pengar till Modo Hockey för att "värna välfärden" är skrattretande.

Modo Hockey betyder mycket för invånarna i Örnsköldsviks kommun, främst på ett emotionellt plan.

Modo Hockey betyder också en del rent ekonomiskt; man sysselsätter människor, bidrar till restaurang- och hotellnäringen och ja, ni kan allt det där, det har vi ältat i artikel efter artikel.

Men Modo Hockey är inte – och det här har vi också ältat – kommunal kärnverksamhet, är inte en del av välfärdens kärna och är inte, eller borde i alla fall inte vara, ett prioriterat område när Örnsköldsviksbornas skattemedel ska fördelas.

Men nu råkar Örnsköldsvik ha en stor och dyr arena i hamnen, en hockeyförening som inte kan hålla i slantarna – minns att formsvackor och bottenplaceringar kan få SHL-lagens ledningar att uppträda som sms-lånande tonåringar – och en samling politiker som inte anser sig ha något val.

Mer pengar till Modo Hockey och den varmaste och mysigaste känslan som finns för en politiker infinner sig, den som kommer av att man "agerat", "stöttat" och "värnat välfärden" (allvarligt talat, det där kommer att förfölja Kristdemokraterna i Örnsköldsvik).

Inga pengar till Modo Hockey och stressen infinner sig över att Fjällräven Center en dag ska tom och ödslig.

Under debatten i fullmäktige under måndagen enades alla – nåja, nästan alla – från höger till vänster om att Modo Hockey var något viktigt, men kritik mot föreningens sätt att sköta sin verksamhet fanns också längs hela högervänster-skalan. Tiden då politiker bara knöt näven i fickan och gnällde lite i tysthet under fikapausen över Modo Hockeys uppträdande är över.

Men så är också en ny tid kommen.

Örnsköldsviks kommun tar nu "ett större ansvar för arenan" – i praktiken ett större ansvar för Modo Hockey – och stadens hockeystolthet kan förbereda sig på otydlighet i vem som bestämmer och klåfingriga politiker.

Det kan lätt bli så när "välfärden värnas" och verksamheter kommunaliseras.

Mer läsning

Annons