Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julefrid och julestrid

I dag är det äntligen dags, det är dagen alla barn och småbarnsföräldrar väntat på. Ja, det finns säkert både män och kvinnor i de äldre generationerna som också gläds över att vi nu är framme vid den stora högtiden. Det är dags för sista avsnittet i SVT:s julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen".

Annons

Inför första avsnittet fick vi en debatt om eventuell rasism i de barnböcker som huvudkaraktärerna i årets julkalender är hämtade från. Några rasistiska inslag i SVT-produktionen finns givetvis inte, men tre anmälningar har ändå kommit in till Granskningsnämnden. Hittills, skall tilläggas.

En anmälan handlar om att svordomar använts vid minst två tillfällen, en annan om att en av personerna i den påhittade serien slagit sönder museiföremål (det är både brottsligt och uppmanar till vandalism) och en tredje om att det i en scen antytts att det hällts vatten över sladdar. Elektricitet är som bekant farliga saker.

Till skillnad från den artikel som publicerades i Läkartidningen om att Hedenhös-familjens kost var alltför ensidig – "…svår förstoppning på grund av den fiberfattiga dieten" konstaterades det bland annat i "diagnosen" – så verkar ovanstående anmälningar till Granskningsnämnden sakna spår av både ironi och sarkasm.

Det här är i och för sig inget nytt; nästan varenda julkalender som sänts de senaste åren har drabbats av anmälningar. Förra årets kalender, "Mysteriet på Greveholm", fick exempelvis 37 stycken, flera som handlade om "ockulta inslag" och "nyandlighet" (och nej, ingen fällning, så klart).

Ibland kan man fundera över hur räddhågsen världen blivit då julkalendersproduktioner som redan gått igenom en public service-nervös granskning i TV-huset i Stockholm ändå drabbas av anmälningar.

Å andra sidan är det väl en av de allra svenskaste av svenska jultraditioner: upprördheten över saker som egentligen inte är så mycket att uppröras över.

Man kan så klart se det som ett tecken på att de flesta – inte alla, men merparten av Sveriges befolkning – nog har det rätt trevligt på julen, då det tycks finnas tid över att uppröras över barnprogram på TV, val av julvärdar och det faktum att vissa chokladbitar försvunnit ur Aladdin-asken.

Vi i medierna bär naturligtvis också ett ansvar då vi varnar för allt som finns på tallrikar och i glas på julbordet, för julklappar som kan gå sönder, för alltför mycket stress – och alltför mycket vila – och ger alla läsare chansen att ta del av statistik över hur många som blir deprimerade, sönderstressade eller allmänt livsfarliga under högtiden då vi ska minnas födelsen av Jesus Kristus.

Så det är nog dags att vi säger det som borde sägas till alla Granskningsnämndsanmälare där ute, till alla som är besjälade av tanken på att varna för precis allt farligt som kan hända just under julen (de andra 364 dagarna på året kan ju ingenting gå snett…) och till alla som vill göra den här högtiden lite tråkigare, lite dystrare och lite mindre levande.

Från oss alla till er alla:

Ta och slappna av.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons