Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksverket föreslår nya avgifter för landets krisande bönder

/

Annons

Svenska politiker vill gärna att våra bönder ska ta miljöhänsyn och att djuren ska ha det bra. Andra länder må se mellan fingrarna men den svenska staten gör det inte. Därför krävs det kontroller, övervakning och byråkrati.

Eftersom de flesta vill undvika smittsamma sjukdomar, djurplågeri och miljöförstöring är det självklart att det ska finnas regler och kontroller. Men om staten inte sätter sig in i böndernas situation, och om lager på lager av fördyringar och konkurrensnackdelar ständigt tillkommer, kan detta få orimliga konsekvenser för de enskilda jordbrukarna.

I förra veckan efterlyste Jordbruksverket ytterligare fördyrningar för jordbruket. Den statliga myndigheten har nämligen tagit fram ett förslag till ny modell för kontrollavgifter. En modell som för en del verksamheter skulle innebära lägre avgifter men som i de flesta fall skulle innebära fördyringar.

Bland annat vill Jordbruksverket börja ta ut en avgift för "den kontrollsamordning som görs av de kontroller som utförs på kläckeri- och avelsanläggningar". Myndigheten samordnar redan de kontroller som görs och nu vill myndigheten alltså ha betalt.

På motsvarande vis kräver Jordbruksverket att få betalt för samordning de veterinära gränskontroller som distriktsveterinärorganisationen gör. Utöver den kostnad som bonden betalar för själva kontrollen ska alltså en särskild kontrollsamordningsavgift börja betalas ut till staten.

Ur Jordbruksverkets perspektiv kan resonemanget kanske framstå som vettigt. Man vill helt enkelt ha betalt för utfört arbete. Myndigheten betonar också att riksdagen faktiskt har bestämt att full kostnadstäckning ska råda.

Man kan dock även se saken ur jordbrukarens perspektiv. Först instiftas det en mängd lagar och regler som fördyrar och försvårar. Sedan vill staten ha betalt för samordning av de kontroller som bonden aldrig har bett om att bli utsatt för. Kontrollanterna och de som samordnar all byråkrati ska ha full betalning. Bonden, som har det tufft nog som det är, ska bara tacka och ta emot samtidigt som den egna verksamhetens resultat belastas ytterligare.

Hur vore det att vrida på perspektivet? Om vi nu vill lägga ribban så högt som Sverige vill kanske det inte är rimligt att låta bönderna, som blir färre och färre, ta hela smällen. Om "kontrollsamordningen" nu kostar så mycket pengar, varför ska just bonden ta den kostnaden? I en del andra länder skattefinansierar men den typen av utgifter, men i Sverige ska den enskilda bonden alltså drabbas.

Något är i grunden feltänkt när staten behandlar jordbrukare, som redan lever med kniven på strupen, på detta vis. Det är dags att sätta stopp för de små stegens tyranni medan det ännu finns några bönder kvar.

Mer läsning

Annons