Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaha - men vad händer nu?

Annons
Torsdag 15 november

Jaha - men vad händer nu?

Talibanerna har körts ut ur den afghanska huvudstaden Kabul av USA-understödda Norra alliansen. Grattis alla afghanska män, nu får den som önskar raka av sig skägget. Men det är bara den skäggprydde eller nyrakade mannen som kan räkna med någon skillnad när regimen byts ut mot en annan. För kvinnorna är det - precis som under talibanregimen - kört.

För de afghanska kvinnorna betyder maktskiftet bara ett byte från ett skräckvälde till ett annat, en situation ännu mer hopplös än tidigare eftersom de som hädanefter kommer att förtrycka dem inte kommer att bekämpas av västmakterna, helt enkelt för att det är vi som placerat dem där.

Så går det när ett land vars president gick till val på att inte låta USA agera statsbildande, låter en terroristorganisation utradera en annan för att undvika amerikanska soldaters död i främmande land.

Och nu har Norra alliansen alltså tagit sig till Kabul.

Bombplanen har banat väg för ett övertagande. Fortfarande finns ingen långsiktig plan för hur Afghanistan i framtiden ska styras. Än gäller regeln som säger att den med tyngst vapenkraft får styra och ställa bäst de vill. När nu alla byggnader är jämnade vid marken övar de amerikanska bombplanen prickskytte på flyende talibaner.

- Så länge de inte slänger sina vapen är de ett legitimt mål. Vi tänker ta varje sådant tillfälle att slå till mot dem, säger den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld.

Det hade låtit mer vettigt om reglerna för hur krigsfångar ska behandlas, hade uppfyllts av USA:s allierade på marken. Nu skjuts de ihjäl av Norra alliansens soldater med samma hänsynslöshet som talibanerna själva visade under sina år vid makten.

I Afghanistan finns ännu inte utrymme för lagar och politik. All makt härrör sig som sagt därför från vapeninnehav.

Till det kommer beskedet att George W Bush tidigare under veckan skrivit under en order som gör det möjligt att ställa misstänkta terrorister inför en amerikansk militärdomstol var som helst i världen.

Två tredjedelar av domstolens medlemmar har i denna rätt att sända någon till döden i en hemlig domstol, utan möjlighet till överklagande.

Minnet av Göran Perssons invigningstal under s-kongressen i förra veckan ligger tydligt kvar i minnet. Då fördömde han offentliga avrättningar av kvinnor som enligt honom inte fått en riktig prövning i domstol.

Kan vi nu därmed räkna med samma starka fördömande av dödsstraffets verkställande efter prövning i en tveksam militär domstol någonstans på den afghanska landsbygden? I Bushs order står det nämligen klart och tydligt att militärdomstolarna inte behöver uppfylla de lagar och beviskrav som ställs på vanliga domstolar.

Det är ytterst beklagligt när det bästa föredöme vi har att erbjuda den frihetstörstande afghanska befolkningen, är ett handlingssätt som väljer militärt agerande framför ett politiskt. Som dessutom vidhåller att det är det enda sättet att få ett slut på kriget.

Att USA misslyckats med bombningarnas huvudsyfte, att gripa bin Ladin och hans nätverk Al-Qaida, har hittills tyst accepterats av FN, trots att aktionen ändrat karaktär till att handla om att störta talibanregimen och ersätta den med en annan.

Nu måste FN agera och agera snabbt och tufft. Annars kommer vi lägligt till vinterhalvårets bitande kyla få se ett inbördeskrig bryta ut som förvärrar en redan fruktansvärd situation.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons