Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja just ja, det är ju Ramadan

/
  • Snöpligt slut på simskola för nyanlända i Filipstad. Men en vacker dag kommer även de ta simborgarmärket.

Annons

Det finns inget finare än när civilsamhället möter upp samhällsutmaningar. Inget finare än när huvudsakligen ideella krafter som redan ger så mycket av sin tid säger ”Äh, vi kan göra ännu lite mer! Kom igen bara!”

Som simklubben i Filipstad som samlade krafterna för att erbjuda kommunens många nyanlända flyktingar en intensivkurs i simning inför sommaren. I förra veckan var det runt 80 personer anmälda.

Och det var först då insåg klubben problemet.

Av de drygt 80 anmälda var mer än tre av fyra muslimer och de hade några dagar tidigare inlett fastemånaden Ramadan.

Fysisk aktivitet – en intensivkurs i en mycket energikrävande aktivitet till på köpet – parallellt med en fasta som innebär att man som muslim under en hel månad varken äter eller dricker när solen är uppe är inte jättesmart. I sista stund tvingades simklubben ställa in kursstarten.

Ett så oerhört vällovligt initiativ föll snöpligt på näsan på grund av något som så enkelt hade kunnat kollas upp. Starten på Ramadan (som på grund av en annan tideräkning ändrar datum varje år) står ju till och med inskrivet i de flesta svenska kalendrar numer.

Till vissas förtret förstås. Att Ramadan detta år dessutom inleddes på självaste svenska nationaldagen uppfattade en del nättroll som något slags bevis för svensk islamisering. Men det är kanske en annan historia.

Men visst, det lär förstås finnas alternativa tolkningar på den inställda simkursen. Säkert fanns de som först upprördes över att de nyanlända skulle få simundervisning överhuvudtaget – som nu övergått till att fnysa om att ”otacksamma flyktingar väl får anpassa sig till svensk kultur”.

Nåja. För att sätta det i en svensk kontext är simundervisning för nyanlända under Ramadan lite som att planera för extralektioner i skolan 24-27 december och sen bli paff när ingen vill komma...

Men det kommer flera chanser. Simklubben ger inte upp utan siktar på helgkurser efter sommaren. Toppen!

Och om de - eller andra - redan nu vill planera aktiviteter för flyktingar nästa sommar: första dagen i Ramadan infaller 2017 redan i slutet av maj och sträcker sig till den 25 juni. Allt efter midsommar ska alltså kunna funka!

Mer läsning

Annons