Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrikesminister Ygeman får återigen saker gjorda

/
  • Nästa vår är det stopp för maskerade män på svenska idrottsarenor. Inrikesminister Anders Ygeman har lagt ett skärpt lagförslag som nu skickas ut på remiss.

Annons

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) lät tillsätta en huliganutredare, men några skarpa förslag för att stoppa våldet och knallskotten på idrottsläktarna kom inte från Alliansregeringen. Det var mycket snack och lite verkstad.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tog över frågan och nu händer något. Regeringen skärper huliganutredarens förslag om att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, men bara om den maskerade stör den allmänna ordningen.

Nu vill regeringen att det ska bli förbjudet att bära mask över huvud taget på arenorna, allt för att slippa svåra gränsdragningar. Syftet är att kunna identifiera och straffa de som slåss eller kastar bengaler och knallskott.

– Vi hoppas på mindre stök och våld på arenan, fler åskådare och roligare evenemang, säger Anders Ygeman.

Det är ett bra förslag och en klok skärpning. Lagen ska vara på plats före den allsvenska premiären nästa vår. Förhoppningsvis blir det mindre bråk i fortsättningen, så att även barnfamiljer vågar gå på fotboll.

Anders Ygeman har blivit Sveriges populäraste minister. Enligt en mätning från Novus har 41 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för inrikesministern.

Men när ett nästan helt enigt Konstitutionsutskott (KU) presenterade årets granskning av regeringen var det Ygeman som fick mest kritik. Kritiken gäller olämpliga uttalanden i tre fall.

Det första fallet handlar om att han sade att det var ”glädjande att vi fått fällande domar” i målet vid Göteborgs tingsrätt mot två svenska IS-jihadister som dömts för mord. Det skulle han inte ha sagt, med tanke på att målet ska prövas igen i hovrätten.

Han får också kritik för att ifrågasatt en åklagares häktning och för ett uttalande om att EU:s gränskontrollmyndighet Frontex i framtiden skulle kunna gripa in i ett medlemsland mot landets vilja. Han sade det utan att ha förankrat det i riksdagen, men han försvarar sig med att det var i en intervju och att han har tagit för vana att svara på journalisternas frågor.

Det får han gärna fortsätta med. KU-kritiken handlar om lindriga företeelser och bagateller. Det är långt från kritiken mot försvarsminister Sten Tolgfors för Saudiaffären eller mot näringsminister Maud Olofsson för det famösa och dyra Nuonköpet.

Anders Ygeman behöver inte vara särskilt bekymrad över kritiken. Han är ett statsråd som får saker gjorda. Han är tydlig och rak i intervjuer och talar så att folk förstår. Han är lugn och saklig även i trängda lägen.

Inte undra på att han åtnjuter högst förtroende bland statsråden hos allmänheten. Han är högt rankad även i regeringskansliet. Det har till och med gått så långt att hans ministerkollegor med ett leende på läpparna talar om ”Superman, Spiderman, Ygeman”.

Mer läsning

Annons