Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kan förändra ettparti som ett valresultat

/
  • Allianspartiernas främsta företrädare vill utan tvekan fortsätta vara tillsammans.

"Majoriteten vill att partierna går till val med sin egen politik" basunerades det ut i Dagens Nyheter i går. Väljarna vill lösa upp blockpolitiken var budskapet, allt uppbackat med nya siffror från Ipsos.

Annons

Att en majoritet av väljarna vill att partierna de sympatiserar med ska gå till val med sin egen politik är egentligen inte så överraskande. Varje väljare har blott en röst i riksdagsvalet och den som sympatiserar med exempelvis Centerpartiet vill nog att Centerpartiet helst ska driva just centerpartistiska frågor…

Det är heller inte så överraskande att 43 procent av de borgerliga väljarna och 69 procent av de rödgröna säger sig föredra att alternativ 2 i Ipsos frågeställning – "att varje parti går till val med egen politik och eget program, och att man efter valet förhandlar partierna emellan om regeringsbildning" – före alternativ 1, "att partierna före valet bildar block med gemensam politik och gemensamt program". Efter snart två mandatperioder är många av sympatisörerna till de tre mindre partierna i Alliansen mer än lovligt trötta på den moderata dominansen och efter fiaskot i valet 2010 är det få vänsterväljare som skriker efter ett rödgrönt samarbete i valrörelsen 2014.

Så varför kopierar inte alla partier bara Stefan Löfven, som helt i linje med den nya socialdemokratiska taktiken "vi säger ingenting så har vi ingenting sagt" slagit fast att S kan bilda regering både med sig själva och med nästan alla andra?

Alla partier är dock inte i Socialdemokraternas, eller Moderaternas, situation. Något av dessa två partier kommer att ingå i en regering efter valet 2014, såvida det inte blir ett så överraskande valresultat att vi helt plötsligt får den där mittenregeringen med FP, C, KD och MP (och passivt stöd från Moderaterna) som det fanns planer på efter valet 2002.

Men nej, det lär knappast hända.

Det är Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) som är potentiella regeringsbildare, resten av partiledarna får haka på.

Allianspartiernas företrädare visar sina kort och säger att de vill fortsätta med Reinfeldt vid rodret medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet avvaktar och ser, men signalerar tydligt åt vilket håll det lutar.

Och väljarna?

Ja, vad vet väljarna egentligen?

De vet att alla partier går till val med löfte om att verka för att så mycket som möjligt av deras program blir verklighet, i ensamt majestät eller i samarbeten med andra partier.

Väljarna vet att en röst på Centerpartiet är en röst på centerpartistisk politik och en alliansregering. I första hand.

Och om valresultatet ger vid handen att det enda sättet att bilda en regering som kan regera landet utan att bli beroende av Sverigedemokraterna är att C sätter sig i en regering med Socialdemokraterna, ja, då kommer nog C att överväga det också.

Vi ska inte glömma bort att det inte finns något effektivare sätt att skaka om partier i grunden, få bort partiledningar och skapa nya allianser och strategier som – trumvirvel – ett valresultat.

Mer läsning

Annons