Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen politik - bara tomma vallöften

Annons

Socialdemokraterna slår sig tungt för bröstet och hävdar att de har en regering som står för samhällsbygge. Många andra kritiserar däremot regeringen och deras tomma vallöften, däribland regeringens egna experter. Både Riksrevisionen och Finanspolitiska rådet påvisar flera brister och fel. Enligt deras granskningar håller inte regeringens politik, utan gör att Sverige riskerar högre skulder och mindre intäkter.

Centerpartiet går en annan väg. Vi tar ansvar för Sveriges finanser. Tre socialdemokrater påstår i en artikel i Bohuslänningen (16/5) att vi inte räknar på vår politik. De måste ha läst C-budgeten väldigt slarvigt. Vi finansierar varje reform enligt krona för krona-principen, en princip som Socialdemokraterna för övrigt lämnat, och föreslår dessutom besparingar på sammanlagt 37 miljarder till 2020, varav 27,8 miljarder på migration och integration. Några sådana nödvändiga besparingar har vi inte sett röken av i regeringens budget.

Den består i stället mest av svikna vallöften, enligt Finanspolitiska rådet. Regeringens mål om att EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 kommer inte att uppfyllas. Samma sak gäller för målet att minska sjukfrånvaron. Inte heller överskottsmålet kommer att nås, trots att regeringen flyttar kostnader från 2016 till 2015. Allt enligt regeringens egna experter som de konsekvent vägrar att lyssna på.

För att komma tillbaka till överskott är jobben helt avgörande, där frågan om hur vi ska få in hundratusentals nyanlända i arbete måste få ett svar. Här är Finanspolitiska rådet tydligt med att en stor del av svaret ligger i att skapa enkla jobb med lägre ingångslön, precis som Centerpartiet driver i form av förslaget om ingångsjobb.

En stor del av regeringens utgiftsökningar finansieras med skattehöjningar på jobb och företag. Man straffbeskattar också utbildning genom att höja marginalskatterna, vilket enligt Finanspolitiska rådet leder till färre arbetade timmar motsvarande cirka 5 200 sysselsatta. ”Fler arbetade timmar”, löd Stefan Löfvens mantra före valet. Nu säger rådet att hans politik leder till motsatsen.

Regeringens skattehöjningar på arbete leder inte ens till mer intäkter för staten. De 4,3 miljarder kronor de räknar med att höjningarna ska ge försvinner i takt med att de negativa effekterna på antalet arbetade timmar slår igenom. Saldot blir minus 100 miljoner, vilket ytterligare ökar pressen på de offentliga finanserna.

Högkonjunkturen är en chans att åter bygga upp buffertar och öka takten i jobbskapandet. Regeringens politik verkar i motsatt riktning. Utgiftsökningar som ökar arbetslösheten och sjukskrivningarna finansieras med skattehöjningar på jobb och företag. Resultatet blir höga underskott och låg jobbtillväxt. Det är en farlig väg att gå, där vi riskerar stå tomhänta när nästa kris kommer.

Behovet av kraftfulla reformer är mycket stort, inte minst på arbetsmarknaden. Därför vill Centerpartiet sänka trösklarna till det första jobbet och minska kostnaderna för att starta och driva företag, bland annat genom att göra det billigare att anställa. När vi säger fler arbetade timmar, då har vi till skillnad från regeringen en handlingskraftig politik att backa upp det löftet med.

Emil Källström

Riksdagsledamot för Centerpartiet i Västernorrland

Mer läsning

Annons