Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför källkritik på schemat

Vid årsskiftet ändrades lagen i den amerikanska delstaten Colorado, så att den tidigare förbjudna drogen cannabis numera är tillåten att bruka, ej endast i medicinskt syfte. Cannabis säljs bland annat på apotek som har licens, och köerna har ringlat långa utanför dessa "drugstores" den senaste veckan. Till detta finns säkert anledning att återkomma, inte minst efter en tid när effekter av den ändrade lagen kan redovisas.

Annons

Vad som är säkert är att ingen hittills avlidit på grund av någon överdos, då cannabis är i praktiken omöjligt att överdosera. Ändå postade justitieminister Beatrice Ask (M) en länk på sin Facebooksida, en länk till en artikel där det påstods att 37 personer avlidit redan den första januari till följd av den nya lagen.

Artikeln var givetvis satirisk, publicerad på den etablerade satirsajten The Daily Currant. I efterhand påstår Ask att hon förstod detta, men postade länken då hon ansåg det förkastligt att skämta om droger på sättet som gjordes. Efterkonstruktion eller ej – Ask har de senaste dygnen utsatts för hån och raljerande i sociala medier, och fadäsen har blivit en internationell nyhet publicerad bland annat i den respekterade brittiska tidningen The Guardian.

Det finns ingen anledning att ytterligare håna justitieministern, framför allt då knappast någon som är aktiv på nätet undvikit att någon gång dela en tveksam länk eller råkat gå på ett skämt. Däremot visar Asks blunder tydligt på ett problem som blir allt vanligare, nämligen svenska folkets bristande förmåga till källkritik och eftertanke.

Då hälften av svenskarna finns på nätverket Facebook och alla ungdomar ständigt använder sig av internet som kunskapskälla är det viktigt, för att inte säga akut, att källkritik införs på skolschemat från tidig ålder. Detta kräver även fortbildning av lärarkåren, där det fortfarande finns personer som hävdar att Wikipedia, som är en av de trovärdigaste sajterna för faktainhämtning, ej är att räkna som godkänd källa i undervisningen.

I en tid där majoriteten av de unga inte läser en dagstidning men tillbringar desto mer tid på nätet där nyheter förmedlas genom allt ifrån etablerade nyhetssajter till vänner, bloggar och skämtsajter, är det viktigare än någonsin att mediekonsumenterna har kunskap om källkritik och förmåga att bedöma vilken information som är trovärdig.

Även om många unga generellt är bättre än vuxna på att bedöma olika sajters trovärdighet talar Asks okunnighet, och allas vår igenkänning i hennes blunder, ett tydligt språk: Vi måste alla bli bättre på att ställa oss frågan om vem som förmedlar en nyhet, och vad personen har för syfte med förmedlingen.

Sofia Mirjamsdotter

Sofia Mirjamsdotter är ledarskribent på liberala Sundsvalls Tidning.

Mer läsning

Annons