Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sabra och Shatila gråter ingen över Ariel Sharon

/
  • I lördags dog Ariel Sharon, före detta premiärminister i Israel. Carl Bildt (M) hyllade Sharon, vilket har orsakat stark kritik internationellt.

I lördags kom nyheten att Ariel Sharon, tidigare premiärminister i Israel, är död.
Utrikesminister Carl Bildt (M) var gjorde snabbt ett uttalande på mikrobloggen Twitter.
Bildt kallade Sharon för en "stor ledare", en "briljant militär befälhavare" som också "såg nödvändigheten av fred".

Annons

Bildts uttalande möttes av stark kritik, också internationellt.

Under Libanonkriget 1982 var Sharon högsta befälhavare. Israeliska armén kontrollerade vid det tillfället områden runt palestinska flyktingläger i Libanon. Mellan den 16 och 17 september släpptes beväpnade kristna falangister in lägren Sabra och Shatila. På 36 timmar dödades någonstans mellan 700 och 3000 palestinska män, kvinnor och barn.

Efter massakern tillsatte den Israeliska staten Kahan-kommisionen för att utreda ansvaret. De kom fram till att Ariel Sharon, som då var försvarsminister, hade ett personligt ansvar för massakern. Detta ledde till att Sharon tvingades avgå som försvarsministern.

Är det detta som Bildt kallar briljant?

Att Sharon "såg nödvändigheten av fred" kan verkligen ifrågasättas. Under hösten 2000 gjorde Sharon, tillsammans med en stor mängd beväpnade poliser, ett berömt besök på Tempelberget.

Vid Klipp- och Al-Aqsamoskén, islams tredje heligaste plats, deklarerade han att Tempelberget framöver skulle vara under den Israeliska statens kontroll.

Sharon visste vad han gjorde. Provokationen utlöste den andra intifadan, under vilken 6000 palestinier och 1000 israeler dog.

Bildt kallar Sharon för en "stor ledare". I Israel har Sharon fått smeknamnet "Bulldozern", känd för sin hårdföra nationalistiska politik.

Sharon bär ansvaret för att i stor skala utökat de illegala bosättningarna på Västbanken och på Golanhöjderna. Visserligen var han med att fatta beslut om att dra tillbaka bosättningarna från Gaza.

Men det var också Sharons regering som tog beslut om att bygga den mur som skär igenom palestinsk mark och som dagligen används för att kontrollera och förnedra det palestinska folket. Muren är, också den, ett tydligt brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter. Det är alltså denna Sharon som Bildt hyllar som en hjälte.

I Sabra och Shatila, på Västbanken och i Gaza, hos alla dem som tvingats lämna sina hem eller förlorat familjemedlemmar skrivs inga hyllningar. Här finns en längtan efter att en dag få bära fram sina krukor fyllda av sorg inför en domstol som bevis. Att de ansvariga ställs till svars. Att rättvisa skippas och offren får upprättelse.

Sharon flydde undan rättvisan hela sitt liv. Men eftervärldens dom kommer falla hårt över Sharon. Trots Carl Bildts försök till skönmålningar. Vi glömmer aldrig Sabra och Shatila.

Mer läsning

Annons