Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gabriel Wikström-samhället slutar vi att ligga, sitta och leva

/

Annons

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister (ja, det är hans officiella titel) Gabriel Wikström skulle älska min kontorskamrat. När hon nyligen kom hem från en resa till Mallorca och jag frågade henne om hon legat med den på samma resa närvarande Karl Dyall, svarade hon glatt: "Nej, men jag har sprungit tio kilometer med Martina Haag!"

Sådant är det, Gabriel Wikström-samhället, att en mamma som får chansen att resa utan man och barn, men i sällskap av en snygg dansare, inte passar på att ta en drink och prassla lite vid sidan om äktenskapet.

I stället klär hon sig i lycra och förfinar löpsteget tillsammans med någon som är underbar och älskad av alla. Samtalet om detta har vi på en politiskt styrd arbetsplats där man varken får röka eller snusa på arbetstid, men där arbetsgivaren lottar ut praktiska produkter bland dem som motionerar under den regim som friskvårdsreglerna stipulerar.

Under tiden smider ministern nya planer. Efter ett påbörjat korståg mot faktiskt skademinimerande produkter som snus och e-cigaretter har Gabriel Wikström kommit fram till att "sitta är bland det farligaste som finns". I paritet med att i ett badkar fullt av vatten köra ner gaffeln i brödrosten, får man anta.

Exakt vilka åtgärder regeringen ska vidta mot stillasittande är oklart, men eftersom jag satt stilla (och snusade!) när jag skrev detta inser jag att jag antagligen riskerar att vara föremål för en kommande lagstiftning om obligatorisk stavgång för – och med! – författare.

Det ska med ens sägas att Wikström får en hel del medhåll, inte minst av de som tycker att det är lätt att sluta röka eftersom de själva aldrig tänt en enda cigarett. Sådana som anser att de förmår att ta hand om sig själva på föredömligt sätt, men att andra sannolikt inte klarar av det och därför behöver ett kärleksfullt stöd av pekpinnar, långa fingrar och en och annan uppnäsa lagd i blöt. Kanske kan man till och med ana en blocköverskridande överenskommelse med Liberalerna eller åtminstone med några av deras duktigaste ledarskribenter?

Och visst, helt tvärdumt är det förstås inte att förbjuda det som är direkt farligt, begränsa det som är dåligt eller att åtminstone upplysa om riskerna. Däremot kan man med rätta fråga sig om sjukvårdsministerns fokus ska ligga på att minska friska människors måttliga konsumtion av njutningsmedel de väl känner till eventuella risker med. Och därifrån visar det sig att steget inte är långt till ett rent moraliserande mot andras vanor och det som uppfattas som misshagliga levnadssätt. Det märks bland annat i strävandet mot att jämställa snus med cigaretter och i folkhälsoinstitutets ställningstagande mot "alla former av rökverk oavsett om en enskild produkt innehåller tobak eller inte".

Pass upp, ni som festar till det genom att undslippa varm andedräkt i kall luft!

Mer läsning

Annons