Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hymlandet om maxtaxan

Annons
Måndag 4 mars 2002Hymlandet om maxtaxan

Regeringen ämnar inte betala mer till maxtaxereformen. Nu får kommunerna ta kostnaden.

När regeringen lanserade idén om maxtaxa inom barnomsorgen var det med klingande spel och vajande fanor. Nu skulle en kvinnofälla bort, familjer tjäna mer pengar och alla barn kunna få pedagogisk samvaro med andra barn. Alla skulle tjäna på maxtaxan, hette det. Det faktum att kommunerna genast såg utgifterna för barnomsorgen rusa i höjden, med större barngrupper och längre dagar för barnen och personalen, viftades lätt undan av regeringen. Kommunerna skulle kompenseras.

Sedan årsskiftet har maxtaxan gällt i nästan alla Sveriges kommuner. Många familjer gläds givetvis åt att få lägre avgifter för barnomsorgen. Den som har hög inkomst tjänar flera tusen kronor i månaden på systemet, vilket i och för sig gör att man ifrågasätter regeringens fördelningsidéer med förslaget. Det är uppenbarligen så att deltidarbetande mammor med låg lön tjänar minst på maxtaxan.

Sveriges familjer har knappast blivit så glada och tacksamma som regeringen väntat sig. Redan nu märks nämligen maxtaxans negativa effekter på många dagis. Eftersom föräldrarna har rätt att låta sina barn vara på dagis längre tid utan att behöva betala mer för det, måste barnomsorgscheferna planera in så full personaltäckning som möjligt: även om den inte kommer att behövas varje dag. Men det finns det inte tillräckligt med pengar till.

Sålunda måste man ta in fler barn än man egentligen vill för att få tillskott i kassan. Barngrupperna börjar bli knökfulla och lokaler räcker knappt till. De allra flesta föräldrar ser och reagerar starkt mot detta. Och reaktionen är entydig: inte ens en kraftigt sänkt barnomsorgstaxa är värd det pris föräldrarna får betala med sämre och mer otrygg dagisvistelse för barnen.

Den nye skolministern Thomas Östros har fått överta denna, liksom flera andra, obehagliga frågor från företrädaren Ingegerd Wärnersson. Och liksom henne vinglar han än hit än dit i frågan om vad som ska gälla för barnomsorgen. Hittills i år verkar regeringen ha bytt åsikt minst två gånger om maxtaxans finansiering.

Först hette det att maxtaxan var fullt finansierad och inga extrapengar skulle rymmas i budgeten. När sedan Thomas Östros blev pressad, av bland andra folkpartisten Jan Björklund, sade han att det inte alls var så att regeringen helt stängt dörren för tillskott till kommunerna om det skulle behövas. I fredagens Dagens Nyheter säger Östros nu återigen att maxtaxan redan är finansierad och att regeringens egna beräkningar visar att det inte kommer att behövas några extrapengar till kommunerna. Den dagispersonal och de dagmammor som behöver extra resurser får vända sig till den egna kommunen, säger Östros och lämnar sålunda ansvaret för regeringens kostsamma reform på ett annat ställe än där den egentligen skulle höra hemma.

Det faktum att Kommunförbundet räknat ut att reformen är underfinansierad med minst en miljard kronor verkar inte bekymra Thomas Östros det minsta. Uppenbarligen bekymrar det de småbarnsföräldrar socialdemokraterna hoppades locka till valurnorna i september. Nog kommer de att gå till valurnorna men många kommer att stoppa andra valsedlar än socialdemokratiska däri.Urtunnat

I Kramfors tycks miljöpartiets två ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige ha avvecklat sig själva, utan att berätta det för partiet. Ingen av de ordinarie ledamöterna har deltagit i fullmäktige under det senaste året.

Ersättarna har varit på plats ett antal gånger men inte yttrat sig i något ärende.

Av de två ordinarie ledamöterna förklarar den ena att hon varit sjukskriven i flera år och att hon ska lämna politiken. Den andra är inte längre medlem i partiet. En av ersättarna har avlidit.

Det finns nog fler förklaringar till miljöpartiets nedgång i väljaropinionen än att det inte har fått uppmärksamhet i medierna.

Mer läsning

Annons