Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur lätt låter du dig luras?

/

Tydligen vill "Skatteverket" ge mig 6000 kronor. Det hade ju inte suttit dumt så här i den magra januarimånaden.

Annons

Men hur skatteverket a) lyckats koppla ihop ett av mina mejlkonton med mitt skattekonto,

b) redan ett par veckor in i januari kan ge mig besked om skatteåterbäring för 2013 när självdeklarationen inte ska lämnas in förrän i maj,

c) vill betala ut denna skatteåterbäring bums, trots att det brukar dröja till juni

samt

d) inte lyckas tilltala mig med namn eller personnummer utan opersonligt som "kära skattebetalare", sätter var och ett för sig igång högljudda larm.

Bluffmejl får jag varje dag. Är de fula, och det är de oftast, fastnar de i mejlprogrammets skräpfilter. Men de snyggt gjorda, som Skatteverkets, lurar sig förbi filtret.

För några år sedan var det ofta en "nigeriansk prins" eller annan afrikansk avsatt kunglighet som berättade att de innan de flytt landet lyckades fiffla undan hundratals miljoner kronor som de nu behövde just min hjälp – en fullständig främling – för att lägga vantarna på.

Nu för tiden är det oftare en brittisk bankman som på dåligt översatt engelska letar arvingar till en mångmiljardär som dött utan nära släktingar – eller banken som säger sig ha problem med sina inloggningar.

Phishing eller nätfiske kallas denna metod att försöka lura av folk kreditkortsnummer, lösenord – eller annan känslig information.

Och även om få låter sig luras av uppmaningarna att lämna kontonummer till någon av dessa typer, behövs inte ens det för att bli blåst nu för tiden.

Att klicka på bifogade länkar kan räcka för att en dåligt skyddad dator ska släppa igenom så kallade "trojaner" som väl installerade kan styras att kopiera filer och samla in info du anger när du exempelvis köper saker på internet.

Det är svårt nog att hänga med i den tekniska utvecklingen för nån som mig som dels jobbar med datorer dagligen och byggt upp en hel del erfarenhet, dels har en hel IT-avdelning med ansvar för att skydda mig från att råka illa ut.

Och ändå ska allt vårt utbyte med myndigheter som exempelvis Skatteverket, ja det riktiga alltså, helst ske via nät och mejl för att det blir "billigare" och "effektivare" så.

Inte för den som blir lurad.

Mer läsning

Annons