Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kommer presidentvalet påverka världsekonomin?

/

Annons

Vad händer med världsekonomin om Donald Trump blir president i USA eller om Hillary Clinton blir det?

I det senare fallet blir det en fortsättning av den politik som Bill Clinton och Obama fört. Där jobben prioriteras men där också finansintressena på Wall Street gynnas. Gemensamt för Trump och Clinton är att de väcker enorm entusiasm hos supporters men också hat hos många motståndare. Det är obehagligt att säga, men just sådana känslor har i historien lett till att sjuka personer begått vansinnesdåd som mot Rabin i Israel och Olof Palme och Anna Lindh. Vicepresidentposten kan bli ovanligt viktig.

Vad vet man egentligen om Trumps planer för ekonomin? Nästan ingenting. Det enda konkreta är att han till skillnad från Clinton inte skulle släppa igenom handelsavtalet TTIP med EU.

Svenska politiker verkar uppröras men TTIP innebär främst ytterligare maktöverföring från medborgare och politiker till storföretag. Det skulle ge oss dyrare läkemedel och högre vinster för bolagen. Greenpeace har rapporterat att TTIP allvarligt skulle försämra miljöskyddet i Europa.

Trump har lovat att kasta ut miljontals immigranter ur USA och genom jättelika murbyggen hindra nya komma in i landet. Skulle han lyckas med det blir effekten jättelika störningar och fall i ekonomin med åtföljande minskad efterfrågan från USA på våra exportprodukter.

En president har enorm makt som militär ledare, i all utrikespolitik och när det gäller att tillsätta nyckelpersoner. Men centralbanken (FED) och kongressen är mäktiga när det gäller ekonomin.

Kongressen domineras av konservativa republikaner som saboterat Obamas politik. Han tillträdde mitt i finanskrisen och ville rädda jobben, företagen och de skuldsatta genom att satsa 1000 miljarder dollar.

Men han måste då också få stöd från minst tre republikaner. I sin tur krävde det att paketet krympte till 700, varav ineffektiva skattesänkningar ingick med 300 och många miljarder spenderades på valfläsk i de tre personernas delstater. Många miljoner tvingades därför i onödan vara kvar i arbetslöshet, tusentals företag konkade och bostadskrisen förlängdes.

För att Clinton ska kunna bedriva en bättre politik måste hennes stöd i kongressen stärkas. En möjlighet är att mittväljare och ”normala” högerväljare har sådan motvilja mot Trump att de stannar hemma eller stöder Clinton. Barry Goldwater var till exempel1964 så impopulär att det också slog igenom i kongressvalet.

Men motsatsen kan inte uteslutas: att vita medelklassväljare som inte fått det bättre på decennier i bitterhet stöder Trump.

Mer läsning

Annons