Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ett nej blev en acceptabel sexuell invit

/
  • Rådet till alla kvinnor blir att om de nu måste bli våldtagna är den en fördel att bli det utomhus av en främling, då är chansen bäst för en fällande dom.

Män inte förstår enkla ord och normalt mänskligt samspel – som samhälle och rättsstat måste vi tydligen ha överseende med det.

Annons

"Säger en kvinna inte nej betyder det tydligen ja", skrev undertecknad i en ledare i oktober ifjol om nya krav på en samtyckeslagstiftning för att sätta stopp för friande domar i våldtäktsfall som lutar sig på att förövaren "inte fattat" att kvinnan (för det handlar ju nästan alltid om en kvinna) var ovillig.

"Egentligen är det rätt barockt att grundinställningen, även i rättsystemet, är att en kvinna måste göra kraftigt motstånd för att inte anses vara tillgänglig för sex", står det också i den ledaren.

Jag skrev uppenbarligen för snabbt. Formuleringen i meningen borde ha varit en annan.

"Skriker en kvinna nej och gör våldsamt motstånd betyder det tydligen ja" hade uppenbarligen bättre överensstämt med verkligheten. För rättssystemet klarar tydligen av att även hitta ursäkter för männen som går igång på det.

På fredagen skriver Metro Skåne om ännu en friande dom i ett våldtäktsmål.

En dom där rätten slår fast att det är "objektivt bevisat att x med våld tvingat y till samlag" – något som mannen i förhör också medger! – men där de trots det kommer till slutsatsen att hans argument att det handlade om ett sexuellt spel där hon tydligt indikerat att hon ville utsättas för dominant sex (trots att han också erkänner att de två inte på något sätt kommit överens om det).

Det är skrämmande på många plan, inte minst utdraget ur mannens förhör där han förklarar att "sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer".

Hur många fler kvinnors nej och fysiska motstånd har egentligen den här mannen valt att tolka som en invit till aggressivt sex? Hur många fler omfattas av mörkertalet som efter en våldtäkt fattar att en polisanmälan sannolikt inte skulle leda till något annat än att de själva hängdes ut?

Påståendet "Män är djur" väckte ramaskri som fortfarande ekar i debatten, när en företrädare för kvinnojourerna i Sverige upprepade det i ett tv-program för snart nio år sedan.

Nu har vi dock en dom som säger praktiskt taget samma sak: Att vi inte kan räkna med att män inte förstår enkla ord och normalt mänskligt samspel – och att vi därför måste ha överseende med det.

Det är en skrämmande argumentation för en kvinna – och borde vara en förbannat upprörande argumentation för alla män.

Är detta den vedertagna uppfattningen av vad rättssäkerheten kräver får nån stanna bussen, för här kliver jag av!

Mer läsning

Annons