Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar som världsprodukt

Annons
Tisdag 23 april 2002Hundar som världsprodukt

Självklart ska försvarsdepartementet betala för minhundarna.

Statsminister Göran Persson är besviken. För litet drygt en vecka sedan gav han besked om utvecklingspengar till hundskolan i Sollefteå - i går gick den i konkurs. Orsaken kan statsminister finna i sina egna led i regeringen. De två departement som borde ta ansvaret för hundskolans utbildning, försvarsdepartementet och utrikesdepartementet, kan inte komma överens om vem som ska betala. Och näringsdepartementet vill inte alls bli inblandat.

De svenska minhundarna från Sollefteå är en produkt i världsklass. Den som inte vet just något om Sollefteå brukar ändå känna till hundskolan och det är inte konstigt. Arméns hundskola startade på 1930-talet och därefter har den levererat hundar som specialutbildats för olika ändamål, inte enbart inom försvaret. Nu drivs den av Iris-gruppen som är en del av synskadades riksförbund.

Statsministern borde ta ett samtal med de högsta departementscheferna, försvarsminister Björn von Sydow, utrikesminister Anna Lindh och varför inte också näringsdepartementets Björn Rosengren och Ulrica Messing, om utvecklingen av hundskolan i Sollefteå. Han tycks ju själv ha ett särskilt intresse för skolan.

Annars riskerar regeringen att hundskolans vänner i stället fokuserar på ett helt annat parti, nämligen miljöpartiet. Riksdagsledamoten Lars Ångström, som sitter i försvarsutskottet, är upprörd över konkursanmälan. Han anser att det är försvarsdepartementet som ska betala, eftersom minhundarna är viktiga för svenska soldater som hjälper till med minröjning utomlands. Kostnaden för hundarna är marginell jämförd med de Jas-plan som försvaret köper, säger Lars Ångström.

Visst är det ett märkligt agerande av försvarsdepartementet. Efterfrågan på just minhundar är mycket stor och utbildningen i Sollefteå anses ligga i världstoppen. I FN har Sverige också lovat att bidra med minhundar inom freds- och säkerhetsarbetet.

Kanske tror försvaret att det kan klara utbildningen på egen hand. En hundskola för minhundar har startat i Rosersberg, norr om Stockholm. Kvaliteten på försvarets egna hundar är dock sämre än Sollefteås. De minröjare som ska riskera livet på minfälten borde kunna veta att de utsätts för minsta möjliga fara.

I gårdagens morgoneko i radion fanns ett inslag om barn från Tjetjenien. De lever i ett flyktingläger och den viktigaste undervisningen i skolan är att lära sig känna igen olika sorters minor. Den dag när striderna är över i Tjetjenien kan svenska minhundar behövas för att röja undan dödsfällorna.

När kriget just slutat i Bosnien kunde jag se vidsträckta åkrar som övergivits av bönderna, inte en utan hundratals. Ingen vågade sig ut där, jorden var full av minor. Det betyder brist på spannmål och potatis för en befolkning som lidit mer än nog av krigets vederstyggligheter.

Hundskolan har ett 50-tal anställda, 35 arbetar i Sollefteå. Om det inte går att rädda verksamheten ökar antalet arbetslösa i kommunen. Ligger det i linje med regeringens löften?

Ingen Le Pen

Det vore alldeles utmärkt om framgångarna för den främlingsfientliga Jean-Marie Le Pen i Frankrike leder till att integrationsfrågorna lyfts fram i den svenska valrörelsen. Visserligen tror ingen av de svenska partiledarna att högerextremisten Le Pen kan nå presidentposten, men hans popularitet är oroande sedd mot hur högervindarna blåser i Europa.

Statsminister Göran Persson glädjer sig åt att bli kritiserad av oppositionen för en restriktiv flykting- och invandringspolitik, något han menar visar på politisk mognad hos de etablerade partierna. Socialdemokraterna hinner väl också mogna... Det viktiga i sammanhanget är förstås att en främlingsfientlig högervåg inte ska få utrymme att växa sig stark i Sverige.

Ett sätt att förhindra sådana tendenser är att ge nya svenskar chansen till arbete och släppa in dem i den sociala gemenskapen. Då blir de inte så främmande och utländska längre - och väcker inte onda tankar hos andra.

Om dessutom de politiska partierna bildar en stark, enig front mot varje skymt av partibildningar där rasism och nazism är det gemensamma kittet borde de osunda åsikterna aldrig kunna få fäste i någon bredare krets.

Mer läsning

Annons