Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund bet man och lobbyist bedrev lobbying mot riksdagsparti

/
  • Många särintressen försöker få de politiska partierna att ta intryck.

Annons

I höstas publicerade Dagens Industri en rad artiklar om hur svenska näringslivsorganisationer hade försökt påverka Sverigedemokraterna i vissa för näringslivet viktiga frågor. Insatserna tycktes ha gjort viss verkan, eftersom partiet mycket riktigt hade bytt fot i några för SD perifera frågor.

Under måndagen publicerade Expressen en granskning som bekräftar bilden att olika särintressen försöker påverka landets tredje största riksdagsparti. Lobbyarbetet beskrivs som "betydligt mer djupgående och omfattande än vad som tidigare varit känt", och så är det säkert, men därmed inte sagt att uppgifterna skulle vara särskilt anmärkningsvärda. För är det inte lite "hund bet man" över avslöjanden om att lobbyister bedriver lobbying även mot SD?

Man kan tycka illa om SD som parti och man må ogilla lobbyisternas förgreningar in i partipolitiken, men man kan inte förvänta sig att intresseorganisationer ska bortse från att det finns ett stort riksdagsparti som heter Sverigedemokraterna och som uppenbarligen går att påverka. Frågan kvarstår dock: Är lobbyisternas försök att "knåda" SD förkastliga eller ej?

Kravet att inga intresseorganisationer ska ha kontakter med SD motiveras ibland med argumentet att sådana kontakter skulle normalisera partiet och/eller leda till att omgivningen i någon mening kontamineras. Vad som eftersträvas är således bredast möjliga avståndstagande i förebyggande syfte.

Men på samma vis som det återstår att övertyga om att farhågorna ens är befogade, gäller det att fråga sig hur långt viljan att isolera egentligen bör drivas.

Av åsikten att SD:s ideologiska budskap är förkastliga följer inte slutsatsen att alla kontaktytor mellan partiet och det omgivande samhället helst ska elimineras. Visst kan man ha förväntningar om att andra politiska partier ska förhålla sig avvisande till SD – sådana krav är helt förenliga med den parlamentariska demokratins funktionssätt och anda – men samhället i övrigt kan inte och kommer inte att fungera som politiken.

Andra sektorer kan inte försätta sig i standby-läge bara för att ett parti som SD finns i riksdagen. Det är helt enkelt svårt att klandra en lobbyist för att vederbörande gör sitt jobb. Den som har som jobb att skriva inställsamma mejl i övertalningssyfte kommer att skicka sådana mejl. Så är det bara.

Man bör också ha klart för sig att lobbyisten har en helt annan roll än vad företrädaren för ett politiskt parti har. Politiker förhandlar. Lobbyister bedriver lobbying.

Ett särintresse som vill ha låg skatt på företagande kommer inte att kohandla om detta genom att ge SD färre flyktingar som motprestation. Detta av de enkla anledningarna att man 1) inte vill backa för egen del och 2) inte kan erbjuda den typen av sakpolitiska eftergifter som en regering som förhandlade med SD skulle kunna bli tvungen att göra.

Det vore dock önskvärt om det påverkansarbete som i dag bedrivs i det fördolda kunde pågå mer öppet. Därmed skulle allmänheten få större insyn och den som inte vill befatta sig med företag som "fjäskar" för SD skulle kunna göra mer informerade val.

Mer läsning

Annons