Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hökmark har helt rätt – svensk lag ska gälla

Annons

Det

Hoppsan, det är inte varje dag denna röda ledarsida ger beröm till en gammelmoderat, men i dag gör vi ett undantag. Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) noterade som så många andra att svenska värderingar var på nästan alla politikers läppar under Almedalsveckan.

Men Hökmark avfärdar denna nyväckta vurm för svenskheten. I Sverige råder svensk lag. Den är inte en fråga om tyckande eller vädjande utan grunden för rättsstaten och därmed det öppna samhälle som garanterar oss rätten till många olika värderingar, skriver Hökmark på sin blogg.

Han har helt rätt. Det finns inga specifikt unika svenska värderingar. De flesta är universella och gäller alla.

Vi har inte upphovsrätten till någon av dem. Fliten och plikten kom från Luthers Tyskland. Jämlikheten är plockad från franska revolutionen.

Budskapet om ickevåld hade sin främste ambassadör i indiske Mahatma Gandhi och längtan efter frihet finns i alla kulturer. Denna frihet ser olika ut beroende på förutsättningarna och så är det med de flestavärderingarna.

De kan tolkas på olika sätt och förändras hela tiden i ett dynamiskt samhälle. Men varför dyker frågan upp just nu? Varför talade nästan alla partiledarna så mycket om nationalism och svenska värderingar i sina tal i Almedalen?

Det är den förbannade trianguleringen igen. Väljare ska lockas tillbaka från Sverigedemokraterna och då köper inte minst Anna Kinberg Batra (M) mycket av den obehagligt bruna retoriken.

När hon talar om sexuella övergrepp på festivaler och i nästa andetag kräver utvisning för kriminella invandrare låter hon oroväckande lik Jimmie Åkesson och generaliserar grovt.

Stefan Löfven har också varit ute och tassat i samma utmarker. När han förklarade att i Sverige hälsar vi genom att ta i hand blandade han ihop begreppen. I Sverige får man hälsa precis hur man vill, men om man ska företräda ett politiskt parti måste kvinnor och män behandlas påsamma sätt.

Och det är, apropå ett tyvärr aktuellt ämne, förbjudet att tafsa på kvinnor, oavsett om du är asylsökande eller svensk sedan tio generationer. Samhället ska heller inte acceptera våldsbenägna hederskulturer och brutalt kvinnoförtryck.

Människor har olika värderingar. Anna Kinberg Batras värderingar skiljer sig till exempel avsevärt från Stefan Löfvens. Men risken med talet om svenska värderingar är att alla inte räknas in i det blågula laget. Det blir exkluderande och åter igen en indelning i ”vi” och ”dom”.

I Sverige får vi göra och tycka vad vi vill, så länge vi inte bryter mot landets lagar. Det är fördelen med att leva i en öppen demokrati, och det gäller alla som bor här. De som bryter mot lagen ska lagföras och dömas i svensk domstol, det kvittar om du är hindu, feminist, vegan eller kristdemokrat.

Eller för att återigen citera Gunnar Hökmark: Land ska med lag byggas. Punkt slut.

Mer läsning

Annons