Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern förenklar debatten

Vad får man egentligen säga i det här landet? Just det är en fråga som diskuterats under de senaste veckorna.

Annons

Det började när statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson skrev ett blogginlägg med tesen att vi i Sverige har en för liten "åsiktskorridor", de åsikter som det är accepterat att ha eller framföra i den allmänna debatten.

De som framför andra åsikter riskerar att bli personligen angripna snarare än att bli bemötta i sak. På många sätt har Oscarsson rätt men sedan valde många debattörer att tolka detta som att det i Sverige inte är tillåtet att framföra högeråsikter.

Det skulle exempelvis inte gå att kritisera invandringspolitiken utan att kallas rasist eller gå att kritisera fri aborträtt utan att kallas för kvinnofientlig.

Högerdebattörerna gör det för lätt för sig. Snarare är det så att de som har åsikter som de vet att få delar, exempelvis att vita människor är finare än andra eller att alla aborter är mord, väljer att angripa debattklimatet än att stå för sina åsikter.

Det är lättare än att framföra att judar/araber/homosexuella inte är lika mycket värda. De som inte vågar stå för vad de tycker angriper i stället debattklimatet, eller gömmer sig bakom pseudonymer i kommentarsfälten.

För 20 år sedan var det inte ovanligt att höra i övrigt kloka människor uttala sig nedsättande om homosexuellas sexliv, kvinnors förmåga att vara chefer eller köra bil och färgade människors intelligens.

Idag är inte det lika accepterat då människor kan mer och är mindre fördomsfulla. Är det verkligen ett problem?

Få ämnen som har diskuterats så mycket som invandring i svensk politik under de senaste decennierna. Endast ämnen som arbetslöshet, sjukvård, skola, ekonomi och kanske miljö har fått större utrymme.

De flesta inser att kritik mot helt fri arbetskraftsinvandring och kollektivavtalsenliga villkor för invandrare (som sossarna och LO driver) inte är rasistisk medan det definitivt är det att tycka att Sverige endast ska ta emot kristna och vita invandrare.

Det är inte heller sant att vi i Sverige har ett snävare debattklimat än i andra länder. Däremot diskuterar vi andra saker än i andra länder.

Få svenskar tycker exempelvis att det ska vara fritt fram för alla att äga och bära automatvapen och det är därför få hävdar det i den allmänna debatten. USA har öppet muslimska och homosexuella kongresspolitiker, men ännu ingen uttalad ateist.

Oscarsson har rätt i att vi ibland väljer att angripa avsändarna i stället för argumenten.

Jag säger därför "bring it on" till alla som vill argumentera för höjda löner för bankdirektörer, abortförbud, dödsstraff, minskade rättigheter för homosexuella, lägre löner för kvinnor, bättre sjukvård för bara de rika eller annat som man tydligen "inte får säga i det här landet".

Jag lovar att inte angripa er som personer men däremot göra allt för att bemöta era åsikter.

Carl Melin är socialdemokrat och opinionsanalytiker vid United Minds

Mer läsning

Annons