Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern är rädd för vinstdebatten

/
  • Jan Björklund och Anders Borg hävdar båda som att de vill införa stopp för riskkapitalbolag i skolsektorn. Men om det blir så får inte väljarna veta förrän efter valet.

De tio största bolagen som bedriver välfärdsverksamhet inom offentlig sektor gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2012, visar en granskning av Dagens ETC.

Annons

30 miljarder kronor beräknas hela branschen ha tjänat under de sju borgerliga regeringsåren. 30 miljarder skattekronor som du och jag betalat in och som avsatts för att användas till skola, vård och omsorg.

Väljarna säger sig inte gilla det. Inte ens en majoritet bland de mest privatiseringsvänliga partiernas väljarbas tycker det är rimligt. Och nej, inte ens de som samtidigt säger sig vilja ha mer valfrihet, för den förutsätter inte vinstintresse.

Flera partier säger sig inte gilla det … typ … Moderaterna och Folkpartiet sade sig i november vara beredda att stoppa riskkapitalbolagen inom friskolesektorn. Detta efter att flera friskolekoncerner gått i konkurs – efter att först plockat ut miljardvinster.

I en blocköverskridande uppgörelse gjorde man upp om att utreda vilka krav på långsiktighet som skulle kunna ställas på friskoleaktörer.

Men kanske handlade det, som Centerpartiets Annie Lööf också anklagade allianskollegorna för precis före jul, om ren populism.

För på måndagen förklarade regeringen att utredningens frågeställning omformuleras från hur kraven ska se ut till om det överhuvudtaget är möjligt att ställa krav på ägarna. (Vilket vore fasligt besynnerligt om man inte skulle kunna med tanke på att svensk friskolesektor är ett av världens mest oreglerade.)

Dessutom flyttas slutdatum fram från senare i vår till strax efter valet.

– Det här är två steg tillbaka. Skälet till att regeringen inte fullföljer det man säger är att man inte lyckats få igenom det och Centerpartiet och KD har satt sig på tvären. Eller så är det bara opportunism, säger Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Ibrahim Baylan till TT.

Oavsett vilket är det uppenbart att högererregeringen inte är beredd att sätta stopp för åderlåtningen av den offentliga sektorn - eller tror sig kapabel att övertyga väljarna om att en sådan inte sker.

Och därför försöker avväpna dels vinstfrågan och dels den interna splittringen om densamma i valrörelsen genom att skjuta alla slutsatser på framtiden.

För att vara ett regeringsalternativ vars huvudsakliga valstrategi hittills är att anklaga Socialdemokraterna för att mörka vilken politik som ska föras efter en eventuell valseger kastar de blå onekligen rätt många stenar omkring sig.

Mer läsning

Annons