Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höger? Vänster? Rasister!

/

Annons

Sverigedemokraterna har varit övriga riksdagspartiers Svarte Petter. Alla chanser, från alla håll, att klumpa ihop Jimmie Åkessons gäng med ”den andra sidan” har tagits.

När sossarna satt i opposition var det förstås enklare för dem att peka på hur SD röstade i riksdagen. Då röstade de nämligen betydligt mer med den då blåa regeringen.

När sossarna nu sitter i regeringsställning är det enklare för dagens opposition att peka på precis samma sak. För nu röstar SD nämligen betydligt mer med den rödgröna regeringen.

Gör det SD till ett ”vänsterparti”? Gjorde deras tidigare rösthistorik dem till ett ”högerparti”?

Ledarsidan har många gånger påpekat hur inget av det egentligen spelar någon roll. Visst, SD har nästlat sig in bland LO-medlemmarna genom att slå an en arbetarromantisk ådra – trots att partiet i praktiskt taget alla arbetsmarknadspolitiska frågor röstat för att förskjuta makten på arbetsplatserna från arbetarna till arbetsgivarna. Då finns anledning att påminna om att de inte står ens med en tå på arbetarnas sida.

Men det är ju inte det som avgör – eller borde avgöra - SD:s plats i svensk politik. Och är det inte bara så att varje försök att utmåla dem som endera ”höger” eller ”vänster” bara gör dem lite mer rumsrena att rösta på?

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har slutat att hänvisa till rasismen när hon förklarar varför SD inte är en lämplig samarbetspartner. Det är den ekonomiska politiken som brister, menar hon numer. KD-företrädare har börjat göra det samma.

Men SD är ett parti vars politik vilar på en rasistisk grund. Partiet har inte en eller ett par rasistiska ”undantag” bland sina hundratals företrädare. Tvärtom.

Partiet har inte heller en eller ett par rasistiska ”undantag” bland sina politiska förslag. Tvärtom säger de rakt ut att alla politiska avgöranden är underordnade viljan att minska invandringen - och det är i motiveringen till det som den rasistiska värdegrunden poppar upp.

Och det är därför övriga riksdagspartier inte borde samarbeta med dem, förhandla med dem, göra upp om riksdagsomröstningar med dem eller göra sig beroende av dem i omröstningar för att slippa förhandla över blockgränserna. För att de är rasister.

Kanske är de höger, kanske vänster, kanske till och med att uppfattas som ”balanserade” i vissa enskilda politiska frågor. Men vad som alltid diskvalificerar dem är rasismen.

Mer läsning

Annons