Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp flyktingbarnen - nu!

Annons
Tisdag 12 februari 2002Hjälp flyktingbarnen - nu!

Medan staten och kommunerna grälar försöker unga flyktingar ta sina liv.

Ett självmordsförsök av en 17-årig pojke på flyktingslussen Carlslund har uppdagat stora brister i Sveriges flyktingmottagande av ensamma asylsökande barn och unga. Det var det åttonde självmordsförsöket på ett halvår på flyktingslussen. Det avslöjas nu att personal och ansvariga tjänstemän misstänker att prostitution förekommer. Så är det också på andra förläggningar där ensamma barn placeras.

Det tillåts alltså pågå i ett land med hög svansföring i kampen mot prostitution och människohandel. Det finns ett förslag nu om att skärpa straffet för den som utsätter barn för sexuell exploatering med upp till tio års fängelse. I slutet av förra året diskuterades en ändring av praxis för ensamma flyktingbarn men de avbröts utan resultat när Kommunförbundet drog sig ur. Migrationsverket lägger skulden på förbundet och hävdar att kommunerna nu bryter mot socialtjänstlagen. Kommunförbundets ordförande, socialdemokraten Ilmar Reepalu, säger att kommunerna saknar pengar för verksamheten och att det är staten som måste betala enligt finansieringsprincipen.

Kommunerna - eller staten - bryter inte endast mot socialtjänstlagen när de hanterar de ensamma barnen så illa. De bryter också mot FN:s barnkonvention, där Sverige var en tillskyndare för att skydda barnen, och mot lagen om vård av unga. Det är lätt att hålla med centerns riksdagsledamot Lena Ek om att det är en skandal. Hon har bland annat suttit i barnkommittén som påpekade de här problemen för flera år sedan.

De ensamma flyktingbarnen är ett relativt nytt problem men det måste lösas eftersom allt fler söker sig till Sverige. De kommer från forna öststater där de antingen vistats på barnhem eller levt som gatubarn. De flesta är pojkar. Från Carlslund har det anmälts misstankar om både kriminalitet och prostitution till polis och socialtjänst. Misstankarna om att barnen utnyttjats sexuellt har väckts på grund av att pojkarna har nya mobiltelefoner, det ringer ofta i dessa telefoner trots att pojkarna saknar släkt och vänner i Sverige och de är ute halva nätterna eller försvinner periodvis.

Och det kan myndigheterna inte sätta stopp för!

I stället grälar Migrationsverket och kommunerna om vem som har ansvaret. Nu vill verket att regeringen ska beordra kommunerna att ta sitt ansvar. Men det gör de inte, om de inte får mer betalt. Bedrövligt.Jämtland tar steget till region

I Jämtland har det länge stått klart för politiker och tjänstemän i kommunerna att en regionbildning skulle minska byråkratin och det dubbelarbete som ligger i parallella organisationer. Enigheten om att bilda en region har varit stor, men folkpartiet och miljöpartiet tvivlar på fördelarna. Nu ser det ändå ut som om regionförespråkarna delvis får som de vill genom att utnyttja den möjlighet som gavs när riksdagsmajoriteten sade nej till nya regioner.

Länsutvecklingen förs över till den nya organisationen Region Jämtland och den nya landshövdingen Maggi Mikaelsson får ett jobb som inte blir vad hon trodde när hon sade ja till uppdraget. Tillväxt, regionalpolitik och näringslivsutveckling hamnar hos regionen och det är nog länsstyrelsens viktigaste uppgift idag. Åtminstone i Norrland och skogslänen.

Hur mycket av dubbelarbetet som kan undvikas med den nya organisationen återstår att se.

Hälso- och sjukvården ligger kvar hos landstinget och de politiker som ska ta få fart på länsutvecklingen utses inte i allmänna val utan av politikerna själva.

Mer läsning

Annons