Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt utan sans och måtta

Annons
Fredag 22 februari 2002Helt utan sans och måtta

Har vi helt tappat sinnet för proportioner här i landet?

Sverige har den senaste tiden gått igenom två händelser som helt saknat proportioner. Den ena var storleken på Percy Barneviks pension, den andra haussningen av det svenska herrlandslaget i ishockey inför OS. Den största kvällstidningen utropade glädjestrålande fredagen den 15 februari:

"Sluta deppa - nu börjar OS".

Det var den natten Sverige skulle möta Kanada i ishockey. Att nationen redan hade fått två bronsmedaljer genom Magdalena Forsbergs insatser i skidskytte saknade all betydelse. Den stora kvällstidningens sportjournalister bad i fet rubrikstil "Rädda oss Tre Kronor" .

Och i går - 17 helsidor om Chocken. Det svenska Tre Kronor hade besegrats av Vitryssland och är utslaget ur OS. Samtidigt tog Anja Pärson Sveriges första kvinnliga OS-medalj någonsin i slalom. Utöver damernas tre bronsmedaljer har Sverige också ett silver i parallellslalom i snowboard genom Richard Richardsson, Men snowboard rankas förmodligen ungefär lika högt som kvinnliga grenar i OS av den tungt mansdominerade journalistkåren i Salt Lake City.

Tre olympiamedaljer har alltså gått till idrottare som hör hemma i grannskapet. Det är uppmuntrande för alla juniorer som behöver goda förebilder.

Det av ledare och sportjournalister totalt utskåpade svenska damlandslaget i ishoc-key har, till skillnad från Tre Kronor, nått fram till en match om bronset, alltså betydligt längre i turneringen än de hyllade herrarna.

Svenskt näringslivs stora stjärna Percy Barnevik har hudflängts i medierna för sin girighet därför att han såg till att få en pension enligt amerikanska mått. Summan är naturligtvis obegripligt stor för alla som spelar i en helt annan division, där kronor inte stavas miljoner. Percy Barnevik drog i alla fall in vinster till sina uppdragsgivare medan hockeymiljonärerna nu ser ut att ha störtat hela nationen i grämelsens grav.

Ett par av spelarna som stod på isen i matchen mot Vitryssland har löner kring 100 miljoner kronor om året. Det är mycket troligt att de professionella spelarna allesamman har riktigt hyggliga pensions-uppgörelser. Det verkar inte vara särskilt sensationellt, även om det inte heller är betalning enligt svenska mått..

Att laget däremot går och förlorar i ett OS där guldet i stort sett redan var hemskrivet vållar frustration, gråtkramper och en smärta som borde sparas till den riktigt stora sorgen och tragedin. För dit kan man ändå inte räkna en usel insats av herrarna i OS. På damsidan finns det ju utmärkta prestationer att glädjas åt. Om inte sportjournalisterna måste hem och gå i terapi för att komma över Chocken.Överlever

Det blir ingen nedläggning av konkursdrabbade Zeunerts bryggeri i Sollefteå. Konkursförvaltaren Jan Lindahl har drivit bryggeriet sedan oktober förra året och nu tar Kopparbergs bryggeri över. Det är ett välkommet besked för Sollefteå och det 30-tal personer som har sin utkomst genom bryggeriet. Det är också den mest förnuftiga lösningen. Zeunerts är idag är mycket gott namn bland konsumenterna och försäljningen går bra. Det vore oklokt att lägga ner bryggeriet när det är på uppgång.

Att bryggeriet blir kvar är tillfredsställande av flera skäl, ett alltså sysselsättningen i Sollefteå. Ett annat är att bryggeriet har en lång historia. Det startades redan 1857 och två år senare anställdes bryggaren Christoffer August Zeunert från Bayern. Nu får den nästan ett och ett halvt sekel gamla traditionen att brygga öl i Sollefteå leva vidare.

Mer läsning

Annons