Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej då Max, nu är det slut

Jag har väldigt lite sympati för människor som utnyttjar andra och som utövar sin makt på ett orättvist och fult sätt. MAx-vd:n Richard Bergfors är en sådan människa.

Annons

"Om S och V vinner valet skulle det innebära en katastrof", skriver vd:n på restaurangkedjan Max i ett brev till sina anställda. Underförstått uppmanar därmed ledningen de anställda att rösta på alliansen.

Om man funderar en stund till kan man lätt ta det som ett hot. Röstar du inte på alliansen i årets val blir du av med jobbet. Resonemanget borde naturligtvis inte finnas i ett brev till ungdomar som sliter för låg lön i hamburgerkedjans namn.

Det är givetvis intressant att resonera kring företagets framtid och eventuella problem, men knappast i form av ett hot om arbetsbrist vid ett eventuellt regeringsskifte.

Tyvärr blir det inte bättre efter att vd:n ställts till svars för informationsbrevet. Han försvarar sig med att han "inte hade femma i svenska". Som att dålig svenska skulle vara anledningen till varför han är ute och cyklar när han hotar sina anställda.

Det är inte stavfel eller syftningsfel som är anledningen till att brevet är direkt olämpligt.

Jag har väldigt lite sympati för människor som utnyttjar andra och som utövar sin makt på ett orättvist och fult sätt. Richard Bergfors är en sådan människa.

I efterhand skjuter han över ansvaret på ledningen, på att han skulle ha bristande kunskaper i svenska och på att brevet och dess innehåll egentligen är ett skämt. Han säger också att han tycker att det är illa att anställda på Max "läcker information".

Det skulle jag också tycka var illa om jag skickade hot till folk och de gjorde det offentligt. Men jag tror inte att jag skulle tycka att det var så illa om jag hade skickat ut ett skämt till ett gäng människor och det läckte ut.

Det är möjligt att just det här var ett skämt, även om jag har mycket svårt att tro det. Det är möjligt att det var menat som rak information utan att försöka leda någon någonstans, men även det har jag lite svårt att köpa.

Oavsett vad, så vittnar det om hur det går att behandla anställda när man har makt. När medelåldern på ens anställda är runt 20 år och de flesta av dem är glada att de har ett jobb. Då kan man hota om saker utan att behöva vara rädd för att själv råka illa ut.

Jag hoppas att personen eller personerna som "läckte" ledningens informationsbrev är stolta. Jag hoppas att de inte blir av med jobbet och jag hoppas att deras erfarenhet är att det lönar sig att stå upp för sig själv. Men med tanke på att man i brevet även hotade de som säljer sämst om en liten bestraffning så är väl den chansen rätt liten.

Mest troligt är det att de får sparken och lär sig att det är bäst att hålla käften när makten beter sig illa.

Jag tror faktiskt att jag tänker strunta i att gå till Max igen. Inte för att jag är en särskilt frekvent kund där i dag, men det har absolut hänt att jag har ätit där. No more.

Jag kan inte stötta ett sådant företag med mina slantar. För mig är det extremt viktigt att värna om demokratin, och även om Richard Bergfors tycker att det här är en höna av en fjäder så tycker jag att det är allvar. Hej då Max.

Malin Walldén är skribent och vänsterdebattör

Mer läsning

Annons