Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll tänderna rätt i mun

/

Annons

Folktandvården i Härnösand avbokade min undersökningstid i tisdags, så tajmingen i ett politiskt tandvårdsutspel kunde för egen del inte vara bättre.

Just detta att få in rutinen med regelbundna undersökningar redan i tonåren lägger grunden för god tandhälsa senare i livet. Men det förutsätter att man har råd med det.

När jag var tonåring var tandvården avgiftsfri upp till och med 19 år. I dag är tandvård för unga till och med 22 år gratis. För alla andra har tandvårdsbidraget höjts. Bara under mandatperioden har tandvårdsbidraget fyrdubblats för äldre över 65.

Därtill finns ett högkostnadsskydd som hjälper till med de övermäktiga kostnaderna. 50 procent av kostnaderna som överstiger 3 000 kronor och hela 85 procent av kostnaderna som överstiger 15 000.

Det låter, i alla fall för den som aldrig haft några större problem med tänderna, rätt generöst. Men även för oss är det uppenbart att det är ett högkostnadsskydd med brister.

En större åtgärd kommer att kosta många tusenlappar ur egen ficka. Pengar som alldeles för många inte har och därför skjuter upp behandling så länge att det faktiskt inte bara blir ett problem för den enskilde utan för alla andra.

Munnen är nämligen en del av kroppen och munhälsan påverkar hälsan i resten av kroppen – den som faktiskt täcks av ett riktigt högkostnadsskydd.

Tidigare i veckan gick Vänsterpartiet ut med sitt vallöfte om att ingen ska behöva betala mer än 2000 kronor per år för tandvård. Omfattas gör de 50 vanligaste behandlingarna.

Det är en välkommen blåslampa i rumpan på Socialdemokraterna som redan har en utredning på g om tandvårdens finansiering, men ännu inga förslag. Man ska dock enligt uppgift överväga att inlemma tandvården i högkostnadsskyddet för sjukvård, ett ännu bättre alternativ än Vänsterpartiets till och med.

Ett budkrig om vem som har de bästa välfärdsreformerna är ett drömläge för partierna till vänster, en mardröm för högern och en ”vinst varje gång”-lott för medborgarna”, skriver vänstersajten Politism i en kommentar.

Helt rätt. Socialdemokraterna förlorar ytterst sällan val som får handla om utökad välfärd.

Mer läsning

Annons