Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund, så här fixar du fyra procent

/
  • Göran Hägglund måste släppa önskan att vara killen alla gillar och i stället vässa sin politik om han vill klara riksdagsspärren.

I gyttret i politikens mittfåra hör Kristdemokraterna inte hemma, även om Göran Hägglund personligen kanske gör det. Istället bör de ut på högerkanten igen som ett socialkonservativt parti som kan utmana både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Annons

En vecka efter att Centerpartiets partistämma i Karlstad flyttar regeringens andra krisparti in i samma konferenslokaler för att hålla riksting.

Precis som Centern letar Kristdemokraterna desperat efter frågorna som ska locka väljare från Moderaterna. Och precis som Centern går det inget vidare.

Båda partier har varit under fyraprocentspärren i fler opinionsmätningar än de varit över under det senaste året.

I sitt tal till ombuden igår menade Göran Hägglund att det finns undersökningar som visar att 13 procent av väljarna delar Kristdemokraternas åsikter och menade att partiet "bevisligen inte har varit tillräckligt framgångsrika i vår kommunikation".

Även där delar de öde med Centern, som erkänt sig vara Sveriges "otydligaste parti" men ändå inte lyckats göra något åt det.

Men faktum är att Göran Hägglunds kristdemokrater har ett betydligt bättre utgångsläge än Centern. Om de vågar.

I gyttret i politikens mittfåra hör Kristdemokraterna inte hemma, även om Göran Hägglund personligen kanske gör det. Istället bör de ut på högerkanten igen som ett socialkonservativt parti som kan utmana både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Där har Hägglund sina fyra procent – och säkert mer.

Men då måste KD prata om mer än mjuka sociala frågor.

Från Moderaterna som kör hårt på att marknadsföra sig som ett mittenparti, "arbetarparti" och liberalt är det inte omöjligt för KD att, med ökad fokus på exempelvis försvars- och kriminalpolitiken, locka en hyggligt stor grupp som tycker partiet släppt de frågorna och gått för mycket åt mitten.

Från Sverigedemokraterna som för många högerväljare i teorin driver en rätt tilltalande konservativ linje att Sverige borde se mer ut som i en Astrid Lindgrenbok, ska det inte vara omöjligt att med samma politiska fokus locka väljarna som valt SD trots främlingsfientligheten och inte på grund av den.

KD kommer aldrig bli 15-20-procentsparti. Fördelen med det är att de därför inte heller behöver bredda sin politik för att försöka attrahera så många väljare. Det räcker med att 6-7 procent känner sig träffade.

Att KD kommer att reta gallfeber på vänsterpartister, sossar, miljöpartister och folkpartister med en vassare konservativ linje är inte fel. Det är inte från dessa grupper KD ska leta nya väljare. Kristdemokraternas väljarbas vill inte misstas för att vara vare sig sossar eller liberaler.

Vässa högern Hägglund, så överlever ditt parti ett riksdagsval till.

Mer läsning

Annons