Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade jag varit höger hade jag också varit skraj nu

/

Välkommen över till oss som inte heller ser det arbetsmarknadspolitiska värdet i ett femte jobbskatteavdrag. Ser ni Stefan Löfven och sossarnas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på vägen kan ni väl ta dem under armen!

Annons

En rad kulturpersonligheter ur den övre medelklassen har i diverse krönikor slagit fast att de inte vill vara regeringens mest prioriterade grupp för skattesänkningar längre.

Tack men nej tack till fler jobbskatteavdrag som ger mest åt oss. Kunde det kanske vara dags att lägga pengarna nånstans de gör bättre nytta än i min välfyllda ficka?

Det är väl alldeles utmärkt att de som tjänar mest på regeringens politik, och i några av fallen uttalat sympatiserar med och röstar på ett regeringsparti, säger till när de tycker att den politiken spårat ur.

Vi vänstersympatisörer tänker väl inte göra vågen för er. Ville ni inte ha moderat politik KANSKE NI INTE SKULLE HA RÖSTAT PÅ MODERAT POLITIK!

Men för all del. Välkommen över till oss som inte heller ser det arbetsmarknadspolitiska värdet i ett femte jobbskatteavdrag. Ser ni Stefan Löfven och sossarnas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på vägen kan ni väl ta dem under armen! De är nämligen rädda att en backning på jobbskatteavdraget ska göra er sura.

På dessa "nej tack, jag är nöjd nu"-utspel reagerar nu stora delar av den svenska högern med diverse roande ryggmärgsreaktioner.

"Kommer hem och slår på Go*kväll. Där i tv-rutan sitter en för mig okänd snubbe och föraktar regeringens sänkta skatter. Det är modernt nu", twittrar moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson.

Den okände snubben var Claes de Faire, chefredaktör för Resumé som i fredags anslöt sig till den grupp välmående medelklass som nu opponerar sig mot regeringsfokusen på sänkta skatter:

"Jag tror att vi är en allt växande skara som är beredda att kliva fram och säga tack, men nej tack. Som redan är mätta och som har fått nog av att hela tiden få lite till medan de svagare runt omkring blir utan."

Centerns chefsekonom Martin Ådahl slog på stora trumman i ett öppet brev till de Faire för att slå fast att det är strunt samma vad de Faire personligen tycker. Besväras han av för mycket pengar i den egna plånboken kan han väl skänka till välgörenhet?

Skattesänkningarna är faktiskt jättebra och har gett jättemånga fler jobb som gett jättemycket högre skatteintäkter - och således jättemycket mer välfärd, förklarar Ådahl,

Nej.

Räknar vi in inflationen (och varför skulle vi inte göra det?) har vi inte fått "mer resurser till välfärden" sedan 2006 som högern påstår. Fler är arbetslösa. Välfärden har större hål. Och klyftorna mellan de som har och de som inte har växer och växer.

Lösningen på det är inte privat välgörenhet där jag som har pengar över går ut på stan för att leta rätt på någon mindre bemedlad att skänka till. Eller gör en frivillig skatteinbetalning. Det är inte så vi bygger ett sammanhållet Sverige.

Jag tror på politiken. Fördelningspolitiken. Och tydligen gör en hel del alliansväljare det också. Inte konstigt att högern blir arga och rädda.

Mer läsning

Annons