Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis är gott - men sällan gratis

Skolverkets reglering av privat sponsring av skolor är inte kristallklar.
Huvudmannen får inte göra sig beroende av sponsringen, måste kunna bedriva verksamheten helt självständigt och behålla sin "objektivitet".

Annons

Kommunpolitikerna i jämtländska Ragunda som tagit emot 200 000 kronor och gratis arbetskraft av företag och intresseorganisationer för verksamhet i en specifik skola, kan sägas balansera rätt precis på gränsen.

"Sakerna företagen bidragit med blir bara grädden på moset", menar dock Terese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda.

Samtidigt tycks alla i tidningens reportage rätt överens om att skolan genom insatsen räddats från nedläggning. Är "grädde på moset" skillnaden mellan en öppen eller stängd skola?

Kan man ens i Ragundas fall hävda att kommunen inte krävts - ens indirekt - på en motprestation av företagarföreningen som pytsat in pengarna?

En sådan motprestation skulle kunna vara att kommunpolitikerna slår bort tankarna på en nedläggning som annars hade aktualiseras. Eller att kommunpolitikerna inte kan med annat än att hålla en skola - som det egentligen inte finns pengar till - öppen, eftersom några byggt en hockeyrink i anslutning till den som annars skulle gå till spillo.

Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) gör rätt i att vara skeptisk. Det finns helt enkelt inga gratisluncher.

Mer läsning

Annons