Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte partipolitik av pensionen

/

Att gå till val på att en stor väljargrupp – pensionärerna – får mer i pensionskuvertet, utan att någon annan vare sig får mindre eller tvingas betala in mer under mandatperioden, är givetvis frestande för varje politiker med siktet på regeringsmakten.

Annons

Ur den aspekten är Socialdemokraternas utspel att slopa PPM-systemet, och baka in pengarna i inkomstpensionen, helt rätt. Att förslaget dessutom ligger i linje med både LO:s och de fem nationella pensionärsorganisationernas önskemål gör inte saken sämre.

Att flytta pengar från morgondagens pensionärer till dagens är dock inte bara dumt för att det är kortsiktigt – man kan inte leva över sina tillgångar hur länge som helst. Det är framför allt dumt för att man låtsas att man har hittat en lösning, utan att ens ha vågat närma sig pensionssystemets grundläggande problem: Vi jobbar allt mindre och är pensionärer allt längre.

Därmed inte sagt att premiepensionssystemet är perfekt eller ens har levt upp till förväntningarna. Enligt Dagens Nyheter har PPM-rådgivarna lyckats sämre än ickevals-alternativet sjunde AP-fonden och systemet leder till stora inkomstskillnader mellan dem som lyckas bra respektive dåligt i sina val. En översyn av systemet pågår och kombinerat med förslagen i pensionsåldersutredningen, där pensionsåldern föreslås höjas stegvis, kommer vårt framtida pensionssystem troligtvis att bli mer stabilt än dagens.

Ambitionen är att riksdagens pensionsgrupp ska enas om förändringar i systemet innan nästa val. Förhoppningsvis går arbetet i mål inom ett halvår. Pensionssystemet är för viktigt för att få fungera som slagpåse i valrörelsen.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons