Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge tänderna högre vikt!

Annons

Ett år är lagt till handlingarna, ett nytt ligger framför oss oprövat. En del ser tiden an med spänning och förväntan. Andra blickar framåt med oro. En dag i taget, utan jobb, kanske också utan bostad. En ständig kamp för överlevnad.

Hur blev det så här i ett Sverige känt för sin jämlikhet och välfärd? En fråga vi alla borde ta med oss inför supervalåret 2014.

Det finns mycket att fundera över inför ett nytt år, än mer inför ett nytt valår.

Min lokaltidning Nerikes Allehanda startade förra veckan med en artikel om tändernas betydelse för vår hälsa. Forskningen kring tändernas betydelse för vår hälsa blir allt hetare.

Inflammation i tandköttet kan leda till att kroppen reagerar med andra sjukdomar. Hjärt-, kärlsjukdomar, diabetes, alzheimer, vissa former av cancer och reumatism ligger under forskarnas lupp.

Viktig forskning som borde ge effekt i kraftfulla politiska beslut.

Ju mer medvetna vi blir om vikten vår tandstatus, desto knepigare blir det att tänderna inte ingår i den vanliga sjukvården, menar professor Björn Klinge.

Det är lätt att hålla med honom. Mer än en råkade säkert ut för detsamma som jag under julhelgen. Att bita av en tand i samband med helgfrosseriet. För en del inga problem, för andra en ekonomisk katastrof.

Tänderna blir mer och mer en klassmarkör. Koppla det till den högre arbetslösheten, sjuka som blir utförsäkrade, samtidigt som tandvårdsfärsäkringen inte är i närheten av att ge samma skydd som vi har inom övrig sjukvård.

Det är tänkvärt när professor Klinge säger att unga oftast inte lyssnar när de får höra att rökning kan orsaka cancer. Får de veta att rökning kan orsaka tandlossning blir reaktionen en annan. Ingen vill mista sina tänder. Nyttig kunskap för de föräldrar som kämpar förgäves mot ungdomars rökvanor.

Men framförallt är den forskning som nu pågår en viktig signal till politiken. Har tänderna så stor betydelse för vårt allmänna hälsotillstånd, som forskningen nu visar tydligare och tydligare, är det dags att agera.

Att fler och fler drar sig för att gå till tandläkaren, av ekonomiska skäl, kostar samhället stora resurser i ett senare skede.

Förebyggande tandvård är viktigt, men också goda möjligheter till fortsatt god tandvård genom livet. Det kan spara stora summor inom sjuk- och hälsovården inom helt andra områden, om bara politiken tar sambanden på allvar.

Det är dags att ta rejäla kliv mot att inkludera tänderna i den allmänna sjuk- och hälsovård som gäller för övriga kroppen.

Det må kosta i den ena änden men ger stora vinster tillbaka för många enskilda och också för den sammanlagda offentliga ekonomin.

Får vi se Socialdemokraterna på allvar ta sig an denna stora hälsoutmaning?

Monica Sundberg är skribent och feminist med hjärtat till vänster

Mer läsning

Annons