Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge prästen det som prästen förhandlat till sig

/

Annons

Sjuksköterskor, personal i omsorgen och lärare är nog mer än lovligt trötta på att höra att deras yrken är kall. När de – och personer som tillhör andra yrkesgrupper som utför samhällsbärande uppgifter – efterfrågar mer i lönekuvertet kommer det ofta ett "men ni gör det väl inte för pengarna?" i retur. När omgivningen ser på ditt yrke som något du valt på grund av något så diffust och odefinierat som ett kall, då ska du tydligen akta dig för att begära för mycket i lön.

Ett yrke där man på allvar kan tala om ett kall är prästyrket. Konstigt vore annars; om du planerar att ägna ditt liv åt att predika Guds ord, då är det nog en bra idé att du drivs av något annat än tankar på lön och anställningstrygghet.

Inte för att lönen är särskilt dålig, i alla fall inte när du avancerat lite i hierarkin, och definitivt inte om du är verksam i Härnösands stift.

Som Tidningen Ångermanland kunde visa häromdagen återfinns några av de bäst betalda prästerna i landet just här i Härnösands stift, där kyrkoherdar tydligen kan räkna med 65-70 000 kronor i månadslön.

Argumenten för de höga lönerna är desamma som när lönesättning för chefer i både offentlig och privat sektor ska diskuteras; det handlar om ansvar för personal och budget, spetskompetens och erfarenhet. Hur man nu mäter de andliga resultaten i den spirituella sektorn, det ska vi låta vara osagt, men uppenbarligen är Svenska kyrkan som arbetsgivare nöjd med sina mellanchefer i Härnösands stift.

Och – vilket aldrig får glömmas bort – Svenska kyrkans ledning får faktiskt sätta precis hur höga löner den vill.

Svenska kyrkan må uppträda som en kvasimyndighet, och många företrädare tycks drömma om de fornstora dagar då man var statskyrka, men man är de facto ett fristående samfund. Ett fristående samfund med över sex miljoner medlemmar som varje år betalar in en inte oansenlig summa pengar i medlemsavgift, vilket gör att kassakistorna fortfarande är relativt välfyllda…

Med tanke på Svenska kyrkans medlemsutveckling lär Sveriges största samfund knappast ha råd med den här typen av löner i framtiden, i alla fall inte till så många anställda. Den dagen Svenska kyrkan skrotar det märkliga och otidsenliga partipolitiska systemet lär också uppfattningen om att chefer inom samfundet ska ha löner i nivå med höga chefer i offentlig sektor förändras.

Givetvis ska präster ha skälig ersättning, men det är fullt förståeligt att den typen av prästlöner som redovisats i TÅ sticker i ögonen på personer med andra yrken som också brukar räknas som kall.

Eller så får man se det från den ljusa sidan och låta Svenska kyrkan tjäna som förebild; inom vissa organisationer finns det tydligen inget motsatsförhållande mellan lönekarriär och kall.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons