Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ge kvinnorna vapenlicens"

Annons
Fredag 1 mars 2002"Ge kvinnorna vapenlicens"

Polisen kan inte skydda kvinnorna mot det ökande våldet, säger folkpartist med förslag till åtgärder.

Det tas alldeles för lättvindigt på besöksförbud. Som det är idag klarar inte polisen och rättssystemet av att skydda kvinnorna mot det ökande våldet, säger folkpartisten Lennart Gabrielsson till Svenska Dagbladet. Han föreslår drastiska åtgärder, eftersom inget annat tycks hjälpa mot våldet.

Lennart Gabrielsson kräver att en hotad kvinna ska få vapenlicens! Då kan hon klara de första minuterna själv, till dess hjälp anländer, genom att använda exempelvis pepparspray mot den attackerande mannen.

Bakgrunden är att allt fler män bryter mot besöksförbudet. Männen fortsätter att hota eller misshandla kvinnorna trots att de förbjudits av domstol att närma sig dem. Även antalet besöksförbud ökar, förra året dömdes 3 184 män. Antalet polisanmälda brott mot lagen om besöksförbud var då 3 433. Det är dock få av de anmälda brotten som leder till fällande dom men åtalen ökar. Nu utreds om lagstiftningen behöver skärpas.

Karin Svanberg som är utredare på Brottsförebyggande rådet, menar att både polis och åklagare har dålig kunskap om hur lagen ska tillämpas, eftersom besöksförbud är en skyddande åtgärd. Men det finns poliser som är väl medvetna om lagen och därifrån krävs en ordentlig skärpning. Utländska män som bryter mot besöksförbudet bör utvisas och svenska män ska tvingas att gå i terapi, anser till exempel kriminalinspektör Lena Wiktorsson vid Norrortspolisen i Stockholm.

Hon menar att det är för mycket karlar bland de politiker som styr och ställer "utan att veta vad det handlar om och hur verkligheten ser ut". Hade brotten begåtts mot män skulle lagen ha skärpts för länge sedan.

Det är verkligen illa om hon har rätt. I så fall utsätts tusentals kvinnor för ångest, skräck och smärta på grund av att politikerna saknar insikt. Det tycks vara enklare att ta itu med en misshandel som till slut blir mord eller dråp. Det senaste mordet och hoten mot kvinnor som invandrat till Sverige har väckt oerhört stor uppmärksamhet, men har det väckt politiker, polis och åklagare?

Folkpartiet vill ha en omvänd kommunarrest för den som bryter mot besöksförbudet och det är ett sympatiskt förslag. Det ska inte vara kvinnan som tvingas fly från ort till ort med nya identiteter för att komma undan missdådaren. Den som bryter mot besöksförbudet ska portförbjudas i den kommun där den misshandlade kvinnan bor och arbetar. Brottslingen, inte offret, ska ge sig iväg.

Och Lennart Gabrielsson går alltså ännu längre när han vill ge kvinnorna vapenlicens så att de kan skydda sig själva - och de barn som finns i familjen - mot våldet. När nu inte samhället kan göra det.Inga pengar från Kramfors till Bris

I sin debattartikel om rättstryggheten för barn hänvisar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Jan Bergqvist och Hans Hoff till Bris, Barnens rätt i samhället, verksamhet. De noterar bland annat att samtalen till Bris från barn och unga ökade med 22 procent året 2000 jämfört med året innan. "17 431 barn ringde till Bris och berättade om bekymmer, utsatthet, ensamhet, kränkningar och övergrepp" skriver ledamöterna.

Det framgår mycket klart att de anser att organisationens insatser för barnens rätt är ovärderliga för att upptäcka övergrepp mot barn och för att bevaka barnens intressen.

I Kramfors har den politiska majoriteten en annan uppfattning. Socialnämnden vill inte betala 12 504 kronor i bidrag till Bris eftersom kommunen har lovat att få budgeten i balans den här året. Det måste vara en mycket skör budget, om den inte tål en utgift på 12 504 kronor ...

Bris region norr har huvudkontor i Umeå. Organisationen ber de 47 Norrlandskommunerna om ekonomiskt bistånd med tre kronor per barn upp till 18 år i kommunerna. Det finns ett fåtal Norrlandskommuner som inte betalar, dit hör alltså Kramfors. Bris i Norrland fick i fjol ta emot 1 700 samtal från barn som kände sig utsatta och behövde någon att tala med.

Säkert bor ett antal av barnen som fick hjälp i det här området. Det är ju tur att Bris inte är en lika njugg organisationen som kommunen.

Mer läsning

Annons