Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge inte rasismen näring

Annons
Onsdag 17 april 2002Ge inte rasismen näring

Svenska motståndsrörelsen får inte tillåtas att etablera sig här.

Sverige är, än så länge, förskonat från framgångsrika främlingsfientliga och rasistiska politiska partier. Med gemensamma ansträngningar måste de demokratiska krafterna i samhället se till att det fortsätter så. Sverigedemokraterna, nationalsocialistisk front och svenska motståndsrörelsen är alla relativt färska nationalistiska rörelser men de ynglar av sig med skrämmande hastighet. Deras propaganda är numera mycket lömsk och spelar på unga människors ofta naiva hänförelse över svensk nationalromantik.

Den främsta rekryteringen sker bland unga. Bakom rörelserna står däremot vuxna personer som uppenbarligen aldrig lyckas frigöra sig från sin egen ungdomsrevolt mot det etablerade samhället. De drömmer om sin egen svenska storhetstid. Det obehagliga i den drömmen är att den ska bevara Sverige svenskt, som det heter hos några av dem.

Det är bedrövligt, men den ruvande rasism som finns hos människor Västernorrland kan - genom att åsikterna uppfattas som legitima - få liv och leda till riktigt otäcka handlingar. Nu är svenska motståndsrörelsen ute efter att etablera sig här och tror förmodligen att den ska finna näring i länet.

"Svenska motståndsrörelsen har tagit som sin uppgift att skydda den svenska historien, den svenska kulturen och den svenska identiteten. Vi bekämpar integration, kulturell upplösning och den hotande utplåningen av vårt folk genom sammansmältning med främmande raser och folkgrupper."

Det är inledningen i den programförklaring som motståndsrörelsen avgett.

Det finns klara indikationer på att denna rasistiska organisation rekognoserat miljön i Sundsvall/Härnösand och därefter kallat till upptaktsmöte för att få fäste i området.

För någon vecka sedan kom en rapport om att de flesta rasistbrotten i Norrland har begåtts i Västernorrland. Det visade en kartläggning som polisen gjort. Då ska man vara medveten om att mörkertalet för den här typen av brott är mycket stort, invandrare och flyktingar vågar inte anmäla.

Det finns gott om svenskar som inte är blonda och blåögda. I den här delen av riket har den samiska kulturen satt sin prägel på historien, likaväl som ett antal invandrade företagsamma personer. Så visst är det på sitt sätt en tragikomedi att människor som lever här idag kan hysa dessa avskyvärda rasistiska åsikter.

Svenska motståndsrörelsen är inte demokratisk och påstår sig inte heller vara det. Den som sluter upp i de leden förlorar sin frihet och får en betydligt hårdare herre än den "regim", det vill säga Sveriges folkvalda riksdag, som motståndsrörelsen ser som sin främsta fiende.

Utfiskning

Fiskerinäringens iver att såga av den gren den sitter på har länge förvånat människor som läst återkommande rapporter om utfiskning av haven. Nu har det gått så långt att det kan komma ett förbud för torskfiske i Östersjön. Varnande röster för att torsken i Östersjön kommer att ta slut har höjts åtskilliga gånger de gångna åren, men det har varken näringen eller den socialdemokratiska regeringen tagit till sig.

Nu är det kris och då reagerar miljöminister Kjell Larsson med kommentaren att Sverige kan införa ett ensidigt stopp för torskfisket i Östersjön. Fiskeriverket har också stoppat sill- och skarpsillsfisket i sydvästra Östersjön för att komma åt de stora bifångsterna av torsk.

Världsnaturfonden presenterade i går en konsumentguide som berättar för kunderna vilka arter de bör undvika att köpa för att rovfisket ska upphöra. Fisket måste vara uthålligt och fiskeflottorna måste minska, säger Lars Kristoferson som är generalsekreterare i Världsnaturfonden.

Det är inte det traditionella kustfisket som är problemet, utan den storskaliga industriella rovdriften på fisk. Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen har påpekat detta och partiet föreslog då en märkning av fisken i butikerna, så att kunderna kan välja fisk som tagits upp med hållbara metoder. Nu har Ica beslutat att ursprungsmärka all fisk och Konsum ska bara sälja torsk som hunnit fortplanta sig.

Jordbruksminister Margareta Winberg har däremot varit helt kallsinnig till alla förslag att minska utfiskningen.

Marknaden och Världsnaturfonden tycks göra vad hon inte förmådde.

Mer läsning

Annons