Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går allt vägen blir 22-åriga Niklas riksdagsledamot i höst

Går valet sossarnas väg i höst banas faktiskt väg för en 22-årig riksdagsledamot från länet.

Annons

Var fjärde riksdagssosse under 35 år är målet som den socialdemokratiska partikongressen beslutade redan 2009. Så blev det nu inte i riksdagsvalet 2010 – och S i Västernorrland var bara ett av flera partidistrikt där man inte var i närheten av att välja in en så pass ung förmåga.

Läser man det nyligen presenterade förslaget till valsedel inför höstens val kan man tro att historien upprepar sig.

Socialdemokraterna har fem riksdagsmandat denna mandatperiod och lär, om inget fullständigt osannolikt sker före valet, ha det även nästa mandatperiod. Samma fem personer som redan är valda föreslås toppa listan igen. Och här gången är de ju till och med fyra år äldre!

Yngst just nu är Härnösands 47-åriga Jasenko Omanovic – som också verkar vara listans enda utlandsfödda.

Men går valet sossarnas väg i höst banas faktiskt väg för en 22-årig riksdagsledamot från länet. Niklas Säwén, avgående ordförande för SSU-distriktet, föreslås för en sjätteplats på riksdagslistan och kan med det komma att knipa den femte och sista riksdagsplatsen.

Inte för att det är troligt att någon av länets S-ledamöter skulle få chansen att bli statsråd i en S-ledd regering tyvärr, men Susanne Eberstein, i dag riksdagens förste vice talman, aspirerar så klart på den åtråvärda talmansposten i höst.

Förutsättningen är dock att Socialdemokraterna får bilda regering – eller i alla fall kan samla ett majoritetsstöd i riksdagen för en socialdemokratisk talmanskandidat och att den kandidaten är Eberstein. Väljs hon tar en ersättare tillfälligt över uppdraget som ordinarie riksdagsledamot.

Den minnesgode kommer förstås ihåg röstkaoset som inledde den nuvarande mandatperioden där en vänsterpartistisk riksdagsledamot från länet på grund av ett toabesök missade att lägga den avgörande rösten som hade gjort socialdemokraten Kent Härstedt till talman.

Så det är nog bäst att inte ta ut några segrar i förväg. Men en 22-åring på Västernorrlands riksdagsbänk är något att hoppas på.

Mer läsning

Annons