Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolorna får fortsätta

Annons
Fredag 22 mars 2002Friskolorna får fortsätta

Friskolorna räddades av riksdagen.

Landets friskolor kommer inte att sättas under kommunalt förmyndarskap. Riksdagen, i det här fallet den borgerliga oppositionen och miljöpartiet, röstade nej till socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag. Vänsterpartiet vill inte alls ha friskolor och regeringens syn på rättvisa är att friskolor ska ha mindre pengar än de kommunala.

Utbildningsminister Thomas Östros vill visserligen ha valfrihet och mångfald, det vill säga inte förbjuda friskolor. Det hade dock blivit ett troligt resultat av regeringens förslag att kommunerna ska ha stort inflytande över även friskolorna. Utbildningsministern slogs för övrigt mot väderkvarnar när han i debatten sade sig inte vilja ha en skola som väljer de elever som ger mest vinst. Den skolan existerar endast i hans egen fantasi.

Folkpartiet har aldrig varit fiende till den kommunala skolan, vilket Thomas Östros lät påskina. Det skulle vara en ytterst märklig inställning av ett liberalt parti, eftersom liberalerna drev igenom den allmänna folkskolan redan 1842. Den bildningstradition som sedan präglade landet delades till stor del av socialdemokraterna. Så är det inte längre, socialdemokraterna har glömt sina gamla ideal. I Härnösand vill socialdemokraterna till och med ta bort allt vad betyg heter i grundskolan, medan folkpartiet naturligtvis vill ha dem kvar och utveckla dem med fler betygssteg.

I rikdagsdebatten betonade också folkpartisten Ulf Nilsson partiets engagemang i skolan, med skärpta krav på den nationella uppföljningen av skolans verksamhet, skärpta krav för hur skolan ska nå sina mål och skärpta uppföljningsinstrument genom nationella prov, betyg och extra stöd till elever som har behov av det. Skolan är samhällets ansvar för att alla ska få jämlika livschanser, sade Ulf Nilsson.

Han undrade därför varför regeringen inte vill ge alla elever med funktionshinder en garanti för att de ska få de bidrag som de är berättigade till - även om de väljer att gå i en fristående skola. Det ska vara samma regler, men så är det inte eftersom kommunerna inte beviljar bidragen. Och Thomas Östros höll med om att reg-lerna ska vara lika men "ibland ställer verkligheten sådana villkor" att kommunerna måste säga nej.

Det är lätt att se hur verklighetens villkor skulle ha bidragit till avvecklingen av alla friskolor i landet ifall regeringen och vänsterpartiet fått igenom sina förslag i riksdagen. De två partierna ville nämligen att kommunala skolor ska ha högre ersättning än fristående, vilket omedelbart skulle minska friskolornas ersättning med tio procent, och att kommunerna skulle ha ökat inflytande och insyn i de fristående skolorna. Dessutom skulle en särskild nämnd för fristående skolor inrättas under skolverket - där kommunpolitikerna skulle få stort inflytande.

Den sortens ovalfrihet hör inte hemma i ett modernt liberalt samhälle, dit socialdemokraterna av och till menar sig sträva. Människor kan tänka själva och dra egna slutsatser, särskilt om de fått en bra skolutbildning. De behöver inga politiska förmyndare.Sabotage

I Jämtland saboterar socialdemokraterna statsminister Göran Persson beslut att partiet ska satsa på de yngre i riksdagsvalet. Först petades SSU:s kandidat Robbin Grönstedt från sin plats på riksdagslistan och nu meddelar partiet att SSU inte får begärda 120 000 kronor till valarbete trots att partidistriktets valfond ligger på en miljon!

Däremot kan SSU få pengar för ett utskick till de unga väljarna - under förutsättning att partidistriktet läst och godkänt innehållet i utskicket. SSU misstänker att villkoret ställs för att undvika en kampanj för Robbin Grönstedt. Han är nämligen ett hot mot riksdagsledamoten och partidistriktets ordförande Berit Andnor och skulle utan allt för stort besvär kunna knipa hennes riksdagsplats.

Berit Andnor är inte lastgammal, hon fyller 48 år i år, men hon är förstås inte under 40 - som Robbin Grönstedt.

SSU:s ordförande Mikael Damberg är upprörd över distriktsstyrelsens agerande i Jämtland och menar att om socialdemokratin ska ha en framtid måste unga personer in på listorna. Det har han säkert rätt i. Framför allt krävs det nya personer som inte vuxit ihop med politiken - och det gäller alla partier.

Mer läsning

Annons